De krant noemt als voorbeeld het verhaal van de dertienjarige Anne. Dat meisje ligt voor de tweede keer ondervoed in het ziekenhuis en staat al maanden op de wachtlijst voor behandeling van haar eetstoornis. De gemiddelde wachttijd is ongeveer veertien weken.
Elk jaar komen er ongeveer dertienhonderd nieuwe anorexiapatiënten bij. Peter Dijkshoorn, kinderpsychiater en voorzitter van stuurgroep ketenaanpak eetstoornissen (K-eet), weet niet of zij behandeld kunnen worden als zij in dezelfde situatie als die van Anne terechtkomen.
Volgens projectleider Monika Scholten van K-eet moet er eerder hulp aangeboden worden aan anorexiapatiënten. “Mensen met beginnende anorexia krijgen vaak te laat hulp, waardoor hun situatie verslechtert en er meer druk komt op de specialistische klinieken, waar nu lange wachtlijsten zijn”
Ministerie, stuurgroep en gemeenten zorgen voor meer bedden
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge laat in een reactie aan Trouw weten dat jongeren met anorexia inderdaad te lang op behandeling moeten wachten. Om op korte termijn problemen op te lossen, zorgen K-eet en het ministerie in samenwerking met gemeenten voor meer bedden in klinieken voor eetstoornissen.
Daarnaast liet het ministerie weten dat er voor Anne een plek vrijkomt in een kliniek in Zeist.
Bron: nu.nl
Dit bericht is 4431 keer gelezen.