Anorexiapatiënt kan vaak niet over eigen behandeling besluiten

Facebooktwitterlinkedinmail

7 september 2017 – Veel meer anorexiapatiënten zijn niet goed in staat te besluiten over hun behandeling dan tot nu toe gedacht. Volgens wetenschappelijk onderzoek is een op de drie anorexiapatiënten wilsonbekwaam, zo meldt de NOS.

Psychiater Isis Elzakkers verzamelde als eerste cijfers hierover voor haar promotie-onderzoek. Volgens haar moeten artsen zorgvuldiger kijken of de patiënt die tegenover hen zit, wel goed kan beslissen over de behandeling.

Het één zeggen, het andere denken

“We laten ons vaak met een kluitje in het riet sturen, omdat de patiënten het altijd zo goed begrijpen en zo goed verwoorden,” vertelt Elzakkers in het NOS Radio 1 Journaal. Maar de mensen met anorexia zeggen het één en denken het ander, waardoor artsen onterecht denken dat ze nog wilsbekwaam zijn.

“Vaak gaan mensen wel in behandeling, maar is er heel veel weerstand om ook echt in gewicht aan te komen,” aldus Elzakkers. “Dat vermijden ze, want daar zijn ze doodsbang voor. Of ze denken dat het wel meevalt met hun anorexia.”

Subtiele signalen

De signalen die de behandelaars zouden moeten oppikken, zijn daardoor veel subtieler dan bij andere psychische stoornissen. “De patiënten zeggen niet ‘er is niets aan de hand’ of ‘ik begrijp het niet’. Ze begrijpen het vaak prima, dat is het probleem niet.”

Als een arts vast kan stellen dat iemand wilsonbekwaam is, kan hij overgaan tot een gedwongen behandeling. Bijvoorbeeld door een patiënt sondevoeding te geven, zodat deze via een slangetje vloeibaar voedsel binnenkrijgt.

Dwang in het uiterste geval

Dwang hoeft niet persé, benadrukt Elzakkers, want soms gaan wilsonbekwame mensen gewoon akkoord met een behandeling. Bovendien kan het juist averechts werken. “Het is kiezen tussen twee kwaden: niets doen met gevaar op overlijden of toch maar die dwangbehandeling.”

Dat laatste gebeurt alleen in het uiterste geval. “Niemand is eropuit om meer dwang toe te passen. Zo’n behandeling is niet niks.”

Bron: NOS

Dit bericht is 5189 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail