GGZ krijgt opnieuw uitstel voor het indienen van jaarrekening van Schippers

Facebooktwitterlinkedinmail

Budget geld planning jaarrekening

11 mei 2016 – Ook dit jaar mogen ggz-instellingen van minister Schippers van Volksgezondheid hun jaarrekening later indienen dan gebruikelijk. De deadline stond voor 1 juni 2016, maar voor veel organisaties bleek die datum niet haalbaar. Ook in 2015 konden ggz-instellingen de jaarrekening later indienen, maar volgens de minister is dit wel de laatste keer dat ze uitstel verleent.

Voor het derde jaar op rij hebben ggz-instellingen uitstel gekregen voor het deponeren van de jaarrekeningen. Het betekent dat de jaarcijfers over 2015 pas aan het eind van dit jaar bekend zijn. Daarna krijgt de geestelijke gezondheidssector geen uitstel meer, waarschuwt minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

GGZ Nederland gaf begin dit jaar al aan dat de deadline van 1 juni voor veel instellingen in de geestelijke gezondheidszorg niet realistisch was. De vertraging komt door onduidelijke afspraken tussen zorgverzekeraars, ggz-instellingen en brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) over de uit te voeren controles. Ook is er onduidelijkheid over declaraties en zijn er problemen met de afrekening van jeugd-ggz en de Wmo. Volgens woordvoerder Femme van Leeuwen van GGZ Nederland is er een protocol voor het naleven van die declaraties, maar worden die door gemeenten verschillend geïnterpreteerd. ‘En niet elke gemeente houdt zich aan dat protocol’, zegt Van Leeuwen.

Zorgverzekeraars en ggz-instellingen interpreteren regels verschillend, waardoor er onduidelijkheid ontstaat over de declaraties. Voor de jaarrekeningen 2013 werd pas een oplossing gevonden in maart van dit jaar. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en GGZ Nederland, die over de interpretatieverschillen onderhandelen, zeiden toen nog geen afspraken te hebben gemaakt voor de jaarrekeningen van 2014 en 2015. Beide zeggen nu voor het eind van dit jaar afspraken te willen maken over de controle van jaarrekeningen tot en met 2017. Dat zou de problemen definitief moeten oplossen.

GGZ Nederland verzocht daarom Schippers om de uiterste deadline voor het deponeren van de jaarrekening 2015 voor de ggz te verschuiven naar 1 december 2016.  zal ik aan de instellingen die actief zijn in de geneeskundige ggz nog een maal generiek uitstel voor het deponeren van de jaarrekening verlenen”, schrijft de minister. Wel stelt ze er vanuit te gaan dat ‘dit de laatste keer is dat er een reden is tot generiek uitstel’. “Ik benadruk daarbij dat het nu aan partijen is om indachtig de bestuurlijke afspraken de zaken nu voortvarend op te pakken en ik zal in de toekomst dan ook geen generiek uitstel meer verlenen.” Schippers noemt het ’teleurstellend’ dat er opnieuw generiek uitstel nodig is in de ggz.

 

Bronnen: fd.nl /skipr.nl 

Dit bericht is 2409 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail