Drunkorexia: vrouwen eten niet, maar drinken

Facebooktwitterlinkedinmail

20130417053910_drunkorexia-el-nuevo-trastorno-alim_tn1

1 februari 2016 – Iedereen drinkt wel eens een glaasje in het weekend, en daar is op zich niks mis mee. Het wordt alleen verontrustend als je maaltijden gaat overslaan om die calorieën ‘op te sparen’ voor alcohol. De nieuwe trend wordt ook wel drunkorexia genoemd en is vooral populair in Groot-Britannië.

Zo blijkt uit onderzoek van het Britse Farmaceutisch bedrijf Lundbeck onder ruim 2000 mannen en vrouwen.

Gevaarlijke trend 

Voedingsdeskundige Fiona Hunter waarschuwt dat deze trend niet zonder gevaar is. “Eten inruilen voor alcohol is nooit een goed idee. Drank bevat veel calorieën, maar dat zijn lege: dat wil zeggen dat ze geen enkele voedingswaarde bevatten. Voedsel inruilen voor alcohol maakt dat je lichaam te weinig essentiële vitaminen en mineralen opneemt, wat tot een tekort kan leiden en op lange termijn gezondheidsproblemen oplevert.”

Etiketten

Hoewel in Europa geijverd wordt om het aantal calorieën per portie ook op de etiketten van alcoholhoudende dranken te zetten, kan het voor mensen met drunkoraxia juist negatief werken, aldus psychiater Adrienne Key uit. “Mensen die nog niet gegeten hebben zullen zeggen: ‘ik spaar die calorieën voor een paar glazen wijn’. Een foute en ongezonde manier om controle over je eetpatroon te krijgen, die helaas steeds vaker voorkomt.”

Eerder moe, sneller dronken, haaruitval: dat zijn symptomen van drunk-orexia. Het fenomeen is vooral populair onder vrouwelijke studenten. In het weekend veel uit en die uitspattingen moeten doordeweeks gecompenseerd worden met diëten of zelfs vasten.

Nederland

In Nederland zijn nog geen cijfers over hoe vaak deze eetstoornis voorkomt. Drunkorexia valt onder ‘eetstoornis niet anderszins omschreven’. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid vallen ongeveer 150.000 mensen in deze categorie. Daarnaast is het extra schadelijk voor de gezondheid. Voedsel vertraagt namelijk de opname van alcohol. Met een lege maag heeft de alcohol dus veel meer effect; je kunt makkelijker bewusteloos raken of een alcoholvergiftiging krijgen.

Bron: metrotime.be/ relatie.blog.nl 

Dit bericht is 5480 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail