Documentaire Hoofdzaken: Shocktherapie van Jessica Villerius

Facebooktwitterlinkedinmail

10 oktober 2019 – Vanaf vandaag is de nieuwe documentaire ‘Hoofdzaken: Shocktherapie’ van Jessica Villerius op Videoland te zien. Zij volgt daarin Jessica (23) en Fleur (30) die lijden aan ernstige depressies en daarvoor een intensieve ECT behandeling (Electro Convulsie Therapie) ondergaan.

Bijna 20 procent van de volwassenen in Nederland krijgt in zijn of haar leven last van een depressie. Een deel daarvan heeft zo’n ernstige depressie dat medicatie niet (meer) aanslaat, therapie niet helpt en de suïcidale gedachten toenemen. Jessica en Fleur weten precies hoe dat is. In de nieuwe Videoland-documentaire ‘Hoofdzaken: Shocktherapie’ worden zij door documentairemaker Jessica Villerius gevolgd terwijl zij een ECT (Electro Convulsie Therapie) traject ondergaan. Een laatste redmiddel voor een gelukkig en hopelijk depressievrij leven.

Shocktherapie
Het beeld dat de meeste mensen hebben bij Shocktherapie, of ECT, is waarschijnlijk gebaseerd op de iconische scene uit de jaren ’70 film ‘One Flew Over The Cuckoo’s Nest’, waarin Jack Nicholson zonder verdoving en zonder zijn medeweten electroshocks op zijn brein krijgt toegepast. Deze omstreden behandeling wint de laatste jaren, in aangepaste vorm, voorzichtig aan populariteit onder artsen. Recent onderzoek wijst namelijk uit dat ruim 60% van de behandelde cliënten een positief effect ervaart.

Jessica en Fleur
De 23-jarige Jessica en 30-jarige Fleur worden in ‘Hoofdzaken: Shocktherapie’ door Jessica Villerius gevolgd in de periode dat zij de ECT-behandelingen ondergaan. Beide dames voldoen niet aan het beeld dat de meeste mensen hebben bij een hardnekkige depressie. Het zijn mooie, jonge vrouwen met een opleiding, baan en lieve familie. Toch willen ze allebei dood. Al heel lang.

Fleur: ‘De meeste mensen denken toch dat het een dip is die wat langer duurt, ofzo. ’De vader van deze jonge juriste vertelt in de film over de schokkende gebeurtenissen die nog op zijn netvlies staan gebrand: ‘Weet je nog dat mama en ik je op de grond vonden, in coma? Je hebt toen dagen in coma gelegen na een zelfmoordpoging.’Ook Jessica’s moeder vond haar dochter al eens op de grond. Jessica: ‘Dan vraag ik me gewoon af wat het nut van het leven is. Ik heb alle medicatie geprobeerd, alle vormen van therapie maar niets helpt.’

Beide jonge vrouwen worden gevolgd vanaf het moment dat bekend wordt dat ze de uitzonderlijke therapie mogen volgen. Uitzonderlijk omdat slechts 1% van de 26% van de mensen met een depressie die in aanmerking komt voor ECT, deze ook daadwerkelijk krijgt. Dr. Prof. Iris Sommer, hersenwetenschapper verbonden aan het UMCG: ‘Het is heel heftig voor een cliënt. Het betekent tweemaal per week onder volledige narcose en het levert in de meeste gevallen tijdelijk geheugenverlies op.’ Dat dit klopt, bewijst Fleur in de film, als ze samen met haar vader iets in haar huis gaat ophalen en zich weinig van haar huis kan herinneren. Ook Jessica heeft last van het geheugenverlies, maar, zo zegt ze: ‘liever dat dan die ellendige depressie’. Ik denk vaak: sla mij maar met een steen op mijn hoofd, misschien wordt alles dan weer normaal.’

‘Hoofdzaken: Shocktherapie’ is een documentaire van Jessica Villerius en is vanaf donderdag 10 oktober te zien bij Videoland

MIND Korrelatie previewde de documentaire. Sommige beelden kunnen als heftig worden ervaren. Wil je praten over ECT, depressie of andere psychische problemen? De professionele hulpverleners van MIND Korrelatie zitten voor je klaar. Neem contact op op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 uur.

Bron: rtl.nl

Dit bericht is 9479 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail