Dokters van Morgen: welke invloed hebben darmbacteriën op piekeren?

Facebooktwitterlinkedinmail

1 februari 2019  Wist jij dat je darmbacteriën mede bepalen hoe je je voelt? Of je goed of slecht, gezond of ongezond voelt? Volgens psycholoog en onderzoekster Laura Steenbergen is er een relatie tussen je darmen en je geest.

In deze uitzending van Dokters van Morgen kijken we hoe je deze relatie positief kunt beïnvloeden.  Daarnaast gaan we dieper in op het prikkelbare darm syndroom (PDS) en nemen we met een camera een kijkje in de darmen.

In deze uitzending Antoinette volgt de Britse journalist en arts Michael Mosley die een uniek kijkje geeft in zijn darmen. Er blijkt een heel universum schuil te gaan in de wereld van bacteriën. Waarom de één dik wordt van een taartje en de ander niet.

Daarnaast volgen we Lieke, Tim en Rosemary, die alle drie last hebben van PDS. Zij passen tien weken lang hun voeding aan op hun microbioom – in de hoop beter te worden. Ook Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden laat zijn microbioom checken. Waaruit bestaat zijn gepersonaliseerde dieet? Kunnen bacteriën invloed hebben op piekeren?

Aan de relatie tussen je darmen en je hersenen hebben we eerder aandacht besteed in Dokters van Morgen.  Ook op GGZnieuws.nl verschenen eerder artikelen over de depressie en darmen , darmen en ADHD en onderzoek  rol van darmen bij autisme

Bekijk hier de uitzending van Dokters van Morgen van 22 januari 2019

De NPO is overspoeld met reacties, met name over de test die te zien is in de uitzending. In Nederland is een dergelijke test met deze nauwkeurigheid nog niet voorhanden. Mocht je zelf (darm)klachten hebben die wellicht met een ander voedingspatroon op te lossen zijn, is het advies om dit met je huisarts of diëtist te bespreken.

Bron: npostart.nl

 

Dit bericht is 16718 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail