Wat hebben emoties en eetlust met elkaar te maken?

Facebooktwitterlinkedinmail

1 februari 2019 – De één krijgt bij het horen van slecht nieuws geen hap door zijn keel. Bij een ander zijn de snacks niet aan te slepen in tijden van heftige emoties. In beide gevallen beïnvloeden emoties de eetlust. Hoe kan dat  vraagt NU.nl zich af?

Bijna 20 procent van de volwassen Nederlanders krijgt ooit te maken met een depressie, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Net als bij mensen die geen depressie maar wel een heftige gebeurtenis meemaken, is de kans groot dat hun eetpatroon verandert als zij negatieve emoties ervaren.

Wat heeft het één met het ander te maken? NU.nl spreekt met Tatjana van Strien, hoogleraar Psychologie van eetstijlen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en met hoogleraar Neuropsychologie Rob Markus van Maastricht University.

Vechten of vluchten bij gevaar
Volgens zowel Van Strien als Markus is tot nu toe vooral bekend dat negatieve emoties van grote invloed zijn op onze eetlust. Ben je bijvoorbeeld erg gestrest of zit je in een depressie, dan is de normale reactie dat je minder trek in eten hebt.

Toch ebt niet bij iedereen de eetlust weg bij heftige emoties. Volgens Markus geeft zo’n 60 procent van de mensen een atypische reactie: ze zijn juist geneigd om méér te eten. Zij worden emotionele eters genoemd. Naar het verschil tussen de typische en atypische reactie wordt volgens de hoogleraar op dit moment veel onderzoek gedaan. Het is onduidelijk waarom de ene persoon die zich slecht voelt bijna niets eet en de ander juist niet te stoppen is.

Emotioneel eten wordt aangeleerd
Volgens Van Strien zijn daar nu al een aantal theorieën over. Zo zou emotioneel eten in de jeugd worden aangeleerd. “Als ouders hun kinderen bij pijn troosten met een snoepje, dan leert het kind: als ik me vervelend voel, moet ik iets eten.”

Nog veel vragen over positieve emoties
Rob Markus, hoogleraar Neuropsychologie van Maastricht University vertelt dat het meeste onderzoek tot nu toe vooral gericht is op negatieve emoties. Het is volgens hem echter ook een goede vraag welk effect positieve emoties op ons eetgedrag hebben. Volgens hem is al wel gebleken dat het makkelijker is om controle op je eetgedrag te houden als je je goed voelt. “Maar hoe dat precies zit, weten we nog niet zo goed”, stelt Markus.

Markus wil vooral benadrukken dat mensen op zoek moeten naar de oorzaak van de negatieve emoties en dat ze moeten kijken wat ze daaraan kunnen doen. Om te voorkomen dat je eet vanwege emoties, is het  heel belangrijk om je goed te voelen, bijvoorbeeld door iets goed voor een ander te doen.

Lees het uitgebreide artikel op NU.nl 

 

 

Dit bericht is 5839 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail