Documentaire Te Gek tegen het stigma – Bekijk de teaser

Facebooktwitterlinkedinmail

Schermafbeelding 2016-03-04 om 08.31.47

4 maart 2016 – Maar liefst veertig procent van de Nederlandse bevolking wordt in het leven geconfronteerd met psychische problemen. Zij kunnen de status ‘’psychisch ziek’’ accepteren, maar krijgen door de omgeving een identiteit die mede is gebaseerd op de rol die door de maatschappij wordt opgelegd. Dit zorgt voor een tweede ziekte dat stigmatisering heet.

Om de strijd tegen dit fenomeen aan te gaan, vertoont De Kargadoor in Utrecht op 1 april om 20:00 uur de documentaire Te Gek.

Hoe kan je zien dat iemand een ziekte heeft? Is elke cliënt die in aanraking komt met de geestelijke gezondheid gevaarlijk? Of misschien wel in staat te moorden? Onbegrip, eenzaamheid en sociale isolatie zijn één van de grootste problemen waarmee iemand met psychische ziekten mee te maken krijgt. Door gebrek aan kennis rondom geesteszieken ontstaat hier een negatieve houding over.

Confrontatie met vooroordelen rondom psychische stoornissen moet uiteindelijk leiden tot bewustwording. Documentairemaakster Arna van der Sloot doet dit door de kijker te confronteren met  hun eigen denken.

’Vooroordelen kan ik niet weghalen, wel kan ik door eigen ervaring de kijker confronteren met hun denk- en kijkgedrag.’’ Met deze woorden typeert Arna haar kijk op het verkeerde denkbeeld rondom psychische problemen. De documentaire zal niet gaan over het ziektebeeld van de cliënt of de professionele uitleg daarover, maar over het feit dat er meer achter een mens zit wat gehoord mag worden. Je bent een mens en niet een ziekte.

Teaser from Arna van der Sloot on Vimeo.

Wilt u de documentaire bijwonen? Iedereen is welkom! De documentaire is op meerdere plaatsen te bezichtigen.

29 maart in Den Haag (première), 31 maart in Amsterdam, 2&3 april in Haarlem en 7 april in Enschede. Kaarten kunnen gereserveerd worden via https://www.facebook.com/docutegek/
Let op: de kaartverkoop voor Haarlem gaat via: http://www.hetdolhuys.nl/bezoeker/online-tickets
In Enschede is er geen kaartverkoop, vrije inloop. Meer informatie:     www.herstelintwente.nl

Arna’s Productie Huis is oprecht geïnteresseerd in wat mensen beweegt. Elk verhaal heeft twee kanten. Met deze oprechtheid, openheid en eerlijkheid probeert Arna’s Productie Huis te werk te gaan. Zonder te oordelen, of vooroordelen uit te spreken, maar door eerlijke en kritische vragen te stellen, laat zij mensen zelf (uitvoerig) vertellen over hoe zij zijn geworden zoals zij zijn.

Contactinformatie Arna’s Productie Huist.a.v. Arna van der Sloot 06 4808 6451 arnasproductiehuis@gmail.com
https://vimeo.com/156532735

Dit bericht is 2922 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail