Grote toename aantal daklozen in Nederland

Facebooktwitterlinkedinmail

dakloos, zwerver

4 maart 2016 – In zes jaar tijd zijn er in Nederland 13.000 daklozen bij gekomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is een stijging van 74 procent. De toename van daklozen met een niet-westerse achtergrond was het grootst; die groep is verdubbeld, zo meldt de nos.

Volgens het CBS waren er vorig jaar zo’n 31.000 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. 13.000 van hen hadden een niet-westerse achtergrond.

De voorzitter van de Federatie Opvang Jan Laurier wijst twee belangrijke oorzaken aan voor de stijging. Ten eerste zijn de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg van invloed; daardoor worden mensen met problemen minder goed begeleid en komen ze sneller op straat te staan, zegt Laurier.

Verder heeft de financiële crisis een stijging veroorzaakt, zegt Laurier. Veel mensen gingen toen achteruit qua inkomen en volgens de voorzitter is 90 procent van alle huisuitzettingen om financiële redenen.

Het CBS heeft alleen cijfers over geregistreerde daklozen. Mensen die illegaal in Nederland zijn en dakloos, worden niet meegerekend.

CBS

Laurier vindt dat er vaker preventief gewerkt moet worden om het aantal daklozen terug te dringen. “Het is belangrijk dat er geen wachtlijsten zijn bij de schuldhulpverlening. En als je merkt dat mensen financieel in de problemen komen, moet er direct worden ingegrepen. Ook bij huurcorporaties. Wacht niet tot de schuld zo hoog is opgelopen dat het niet verder kan.”

Ook roept Laurier op om meer plekken te creëren waar daklozen kunnen wonen. Hij vindt dat er op dit moment te weinig betaalbare woningen beschikbaar zijn voor daklozen, waardoor ze vaak langer in de opvang moeten blijven.

Bekijk hier het item over dit onderwerp in het achtuur journaal van gisteravond vanaf 9:42

Bron: nos.nl

Dit bericht is 2858 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail