Gratis Webinar: Behandeling burn-out kan beter

Facebooktwitterlinkedinmail

29 oktober 2020 – Een integrale visie op stress kan leiden tot een effectievere behandeling van burn-out. Dat is de conclusie van het onderzoek dat Carolien Hamming (CSR Centrum) dit jaar deed en dat is gepresenteerd in de whitepaper ‘Een nieuwe kijk op stress’.  Op 3 november is er een gratis webinar over dit onderwerp. 

Tot nu toe is het wetenschappers niet gelukt om stress of burn-out eenduidig te definiëren. En daar begint volgens Carolien Hamming het probleem. “Wetenschappelijk gefundeerde definities staan aan de wieg van goed begrip: waar hébben we het eigenlijk over?”

Volgens Hamming heeft dat te maken met de twee totaal verschillende hoofdstromingen in het stressonderzoek: een neurobiologische ‘body’- en een psychosociale ‘mind’-stroming. Beide stromingen ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar en kregen eigen onderzoekstradities en literatuur. Beide zijn waardevol en geven vanuit hun eigen invalshoek meer begrip van de aard en effecten van stress. 

Probleem is volgens Hamming dat het stress- en burn-outonderzoek in Nederland al vele jaren wordt gedomineerd door de psychosociale visie, zonder dat gedegen notie wordt genomen van de kennis uit het neurobiologische veld. Daardoor worden vrijwel uitsluitend behandelmethoden onderzocht die zijn gebaseerd op vormen van cognitieve gedragstherapie. Hamming: “We leren mensen dat ze hun problemen moeten erkennen en moeten proberen op te lossen (stresscoping), of om meer ‘bevlogen’ te zijn, maar niet hoe ze hun chronisch gestreste en ontregelde lichaam weer in balans kunnen krijgen.”

Uit onderzoek van het Coronel Instituut (Update kennis overspanning en burnout, 2015) blijkt dat we niet op de goede weg zitten. De Coronel-onderzoekers konden geen bewijs vinden dat de huidige, in de behandelrichtlijnen voorgeschreven aanpak het herstel beter bevordert dan een willekeurige andere, of zelfs helemaal geen behandeling. “Logisch”, zegt Hamming, “bij burn-out is veel méér aan de hand dan verkeerde stresscoping of een gebrek aan motivatie. Opgebrande mensen liggen niet alleen emotioneel uit het lood, ook hun brein en lichaam zijn ontregeld. Dat moet serieus genomen worden”.

De conclusie van de whitepaper is dat de eenzijdige, psychosociale benadering een beter begrip en (zoeken naar) effectievere behandeling van burn-out in de weg staat. Hamming: “In het belang van de patiënten, hun werkgevers en de behandelaars is het hoog tijd dat gekozen wordt voor een integrale benadering, waarbij ook de lichamelijke processen in de stresstheorie en de oplossingen worden meegenomen”.

De resultaten van het onderzoek, de samenvatting en de factsheet zijn vrij te downloaden via csrcentrum.nl/whitepaper 

Op 3 november is er een gratis webinar over dit onderwerp. 

Na de presentatie van Carolien Hamming is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Aanmelden via: csrcentrum.nl/webinar 

Duur: 19:30 – 20:30 uur

Doelgroep: wetenschappers, psychologen, artsen en coaches

Dit bericht is 6604 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail