Depressie herkennen via Instagram foto’s

Facebooktwitterlinkedinmail

instagram, depressie

19 augustus 2016 – Wetenschappers van Harvard en de Universiteit van Vermont hebben een algoritme ontwikkeld waarmee het mogelijk is om depressiviteit te herkennen bij mensen via hun Instagram-foto’s.

Om die conclusie te bekomen, gebruiken de onderzoekers iemands afbeeldingen, de kleuren die daarin gebruikt worden en de onderschriften die ermee gepaard gaan. 43.950 afbeeldingen werden gebruikt om het algoritme te testen, waarbij het met relatief succes wist te zeggen wie reeds een depressie had, en wie op een mentale neergang afstevende.

De wetenschappers maakten zich sterk dat hun algoritme een belangrijk onderdeel zou kunnen gaan uitmaken van het sociale netwerk. Mentale problemen zouden immers tijdig kunnen opgespoord worden, en gebruikers zouden via hun smartphone aanmoedigingen kunnen krijgen om hulp te zoeken wanneer een depressie in een vroeg stadium wordt opgemerkt.

Filters
Ook de filters die voor de foto’s gebruikt worden zijn herkenbaar. Uit de paper van het team blijkt nog dat mensen met neerslachtige gevoelens vaker gebruik maken van blauwachtige of zwart-witfilters zoals de filters Inkwell en Crema, terwijl niet-depressieve mensen dan weer vaker opteren voor warme kleuren die iets vrolijk uitstralen  en dus Valencia het vaakst gebruiken.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 4342 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail