Denk jezelf niet in een depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie, werk

11 februari 2016 – Veel Nederlanders denken zichzelf een depressie aan. Ze identificeren zich te snel met hun negatieve gedachtes en dat leidt tot onnodige depressiviteit, angst en zelfs verslavingen, zo meldt metronieuws.nl  Uit cijfers van het CBS blijkt dat ruim 1 miljoen Nederlanders depressieve gevoelens hebben. 

„Het probleem is dat de meeste mensen uit de westerse samenleving denken dat ze hun gedachten zíjn in plaats van hebben”, verklaart Esther van Fenema, psychiater bij het LUMC, een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren door wetenschappelijk onderzoek.

„Je hoeft geen slaaf te zijn van elke gedachte die zich gedachteloos aan je opdringt. Je kan wel proberen wat meer grip te krijgen op de triggers en de associaties die de soms oneindige stroom gedachtes veroorzaken.”

Tienduizenden gedachten

Gemiddeld hebben we per dag tienduizenden gedachtes. „Ons hoofd is net een popcornmachine”, stelt Fenema. Elk moment ploppen er gedachtes op en die schieten alle kanten uit. En als je over die gedachtes vervolgens weer gaat nadenken, kan je er zo verstrikt in raken dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van depressiviteit, angsten en zelfs verslavingen.”

Bron: metronieuws.nl 

Dit bericht is 4159 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail