De Monitor: moeder reageert op heftige discussie over ADHD-medicatie

Facebooktwitterlinkedinmail

_64286867_m6300378-ritalin_stimulant_pill-spl

11 februari 2016 – Nog voordat de reportage van het NCRV programma de Monitor over de ADHD-epidemie is uitgezonden, is de discussie over de zin en onzin van ADHD-medicatie al op social media losgebarsten. En dat gaat er soms heftig aan toe. Reden voor Monitor om na het lezen van alle reacties langs te gaan bij een moeder die drie kinderen heeft met ADHD om te vragen hoe dit kan.

Op Twitter, Facebook en via de mail lezen we veel verhalen van ‘voor’- en ‘tegenstanders’ van het gebruik van ADHD-medicatie. Verschillende mensen die gediagnosticeerd zijn met ADHD reageren op voorhand dat ze niet willen meewerken aan de uitzending van Monitor.

Ook per e-mail ontvangt de Monitor meerdere geëmotioneerde reacties, waaronder deze:

‘In de afgelopen jaren zijn er al vele uitzendingen geweest over ADHD, geen van allen waren in het voordeel van mensen met ADHD of ouders van kinderen met ADHD. Ouders en kinderen werden weggezet als gemakzuchtig, slechte opvoeders en junkies. De vergelijking met speed is meer dan eens gemaakt. Kunt u zich voorstellen hoe pijnlijk dit voor ouders en mensen met ADHD.

Waar maken deze mensen zich precies boos om? En dan meldt Marleen zich via Twitter: @De_Monitor willen jullie echt weten hoe het werkt? Mijn zoon van 15 stelde voor om met hem een gesprek te hebben met en zonder medicatie

De Monitor besluit bij Marleen op bezoek te gaan. Marleen heeft drie kinderen die ADHD-medicatie slikken en wil ons graag uitleggen waarom deze discussie soms zo hoog oploopt.

Marleen voelt zich kortom gestigmatiseerd. Ze ontkent echter niet dat er ook kinderen zijn die ten onrechte medicatie krijgen:

‘Ik denk dat dat vast en zeker wel gebeurt en die verhalen ken ik inderdaad ook, maar hetgeen wat daar heel jammer aan is, is dat juist mijn kinderen daaronder te lijden hebben. Zij worden op dezelfde manier bekeken, terwijl zij die medicatie juist nodig hebben.’

Zondag 14 februari om 22.35 uur op NPO2 zie je de gehele uitzending over ‘De ADHD-epidemie?’ Heb je tips? Meld het dan via demonitor@kro-ncrv.nl.

Bron: demonitor.ncrv.nl 

Dit bericht is 3469 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail