De wachttijden in de ggz zijn voor sommige diagnoses te lang

Facebooktwitterlinkedinmail

3 juli 2021 – Huisartsen schrijven al langere tijd meer verwijzingen uit voor hun patiënten naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De wachttijden in de ggz waren ook voor de corona-uitbraak voor sommige diagnoses al te lang. Op dit moment ziet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat de wachttijden voor aandachtstekort- en gedragsstoornissen, en persoonlijkheidsstoornissen langer zijn dan voor de corona-uitbraak.

De NZa brengt in periodieke rapportages de gevolgen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in kaart. In de laatste weken zien zij dat het aantal verwijzingen boven het verwachte niveau (zonder COVID) ligt.

Voor veel diagnoses ziet de NZa dat de wachttijden vergelijkbaar zijn met vorig jaar. Voor persoonlijkheidsstoornissen, aandachtstekort- en gedragsstoornissen en delirium en dementie ligt de totale wachttijd boven het niveau van 2019. Voor aan alcohol gebonden stoornissen ligt de aanmeldwachttijd lager dan vorig jaar.

Voor de uitbraak van COVID-19 lag er al een forse opdracht bij zorgaanbieders en zorgverzekeraars om de wachttijden in de ggz terug te dringen. de NZa zag op dat vlak veelbelovende (regionale) samenwerkingsvormen ontstaan, hoewel het echte succes van deze samenwerking nog zichtbaar moet worden in de wachttijden. De NZa gaat er van uit dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars met onverminderde urgentie dit spoor vervolgen. Dit omdat we op basis van de verwijsdata verwachten dat de weggevallen zorgvraag in ieder geval gedeeltelijk zal moeten worden ingehaald. Op dit moment is nog niet te zeggen hoeveel en welke zorg dit precies betreft.

Duidelijk is wel dat dit de wachtlijsten en –tijden weer verder zouden kunnnen doen oplopen. Daarom blijft het van groot belang dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars de wachtlijsten en te lange wachttijden met vereende krachten blijven aanpakken, daarbij gebruikmakend van de ervaringen die de afgelopen periode zijn opgedaan met zorg op (1,5 meter) afstand.

Lees hier het rapport Analyse van de gevolgen van de coronacrisis voor de geestelijke gezondheidszorg

Bron: nza.nl

Dit bericht is 5436 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail