De Publieke Tribune – Klopt ons beeld van mentale gezondheid nog wel?

Facebooktwitterlinkedinmail

10 december 2022 – Met grote personeelstekorten, groeiende wachtlijsten en alsmaar stijgende kosten stapelen de problemen in de ggz zich op. Is meer geld de oplossing? Of is er een drastisch andere blik nodig? Vanuit het Enik Recovery College in Utrecht spreekt Coen Verbraak samen met ervaringsdeskundigen en psychiater Jim van Os met minister Conny Helder over een nieuwe kijk op mentale gezondheid.  Kijk de uitzending van Human De Publieke Tribune getiteld Ggz onder druk  op zondag 11 december om 22.40 uur op NPO2

De ggz verkeert in crisis door grote personeelstekorten en enorme wachtlijsten. Tegelijkertijd maakte het Trimbos Instituut begin deze maand bekend dat maar liefst 3,3 miljoen Nederlanders een psychische aandoening hebben. Een forse stijging ten opzichte van de 1,9 miljoen van twaalf jaar geleden toen het onderzoek voor het laatst werd uitgevoerd.

Meer geld in de geestelijke gezondheidszorg pompen, kan dat de problemen oplossen? Nee, zeggen professionals en ervaringsdeskundigen. Wat we nodig hebben, is een andere blik op geestelijke gezondheidszorg. Die roep wordt steeds luider. Meer doen aan preventie en samenwerking, meer openheid over psychische aandoeningen, meer inspraak van de cliënt wat hij of zij nodig heeft en meer ruimte voor ervaringsdeskundigheid in het hersteltraject.

Zelfregie- en herstelcentra zijn plekken waar mensen terechtkunnen na een psychische ontwrichting. Enik Recovery College in Utrecht is de oudste van het land en een van de weinige ZHI (zelfregie- en herstelinitiatieven) met duurzame financiering via de gemeente en Lister, een organisatie die gespecialiseerd is in herstelondersteunende begeleiding. Hoewel veel ZHI net weer anders van elkaar zijn ingericht, blijft de kern altijd hetzelfde: mensen komen er vrijwillig binnen omdat ze gemotiveerd zijn om te werken aan hun herstel, het is laagdrempelig en het is een plek voor en door ervaringsdeskundigen, waar je terecht kunt zonder dat je een diagnose moet hebben of moet kunnen aantonen.

De waarde van ervaringsdeskundigheid bij het herstel van een psychische aandoening wordt steeds meer erkend en is inmiddels ook wetenschappelijk onderbouwd. Ook minister Helder is zich inmiddels bewust van het belang van zelfregie- en herstelinitiatieven. In het integraal zorgakkoord staat dat iedere gemeente een Zelfregie- of herstelacademie moet krijgen. Maar hoe dit in de praktijk gerealiseerd, laat staan gefinancierd, moet worden is nog volkomen onduidelijk.

Meer informatie over de tribune met Conny Helder, Niki Tacken, Chantal Soepboer, Joost Adriaanse, Theo den Hertog en Jom van Os vind je hier. 

Bron: human.nl

Dit bericht is 1606 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail