Studeren met ADD of ADHD – uitdagingen en oplossingen

Facebooktwitterlinkedinmail

27 oktober 2021 – Studeren met ADD of ADHD: natuurlijk kan dat. Maar je staat als student wel voor meer uitdagingen. Al die lappen tekst die je moet leren, het plannen en de zelfstudie én de tentamens die veel stress kunnen geven. Omdat je snel afgeleid bent of net wat meer tijd nodig hebt.

Gelukkig moeten onderwijsinstellingen jou ondersteunen, zodat jij ook gewoon je studie kunt afmaken. Daarvoor moet je wel melden dat je ADD of ADHD hebt. Daarmee heb je recht op ondersteuning en bepaalde faciliteiten, zoals (soms) meer tijd bij tentamens, eventueel andere toetsvormen en soms extra studietijd als je vertraging oploopt.

Belemmeringen bij studeren met ADHD of ADD

Als student met ADHD of ADD kun je tegen verschillende belemmeringen aanlopen.

  • Concentratieproblemen. Je hebt moeite om je aandacht bij een taak te houden en bent snel afgeleid. Je wilt graag tips en begeleiding, zodat je lessen beter kunt volgen en opdrachten daadwerkelijk afmaakt.
  • Plannen en organiseren. Je weet niet goed waar je moet beginnen en vindt het moeilijk om te plannen. Je weet niet wanneer je wat moet doen en wilt hier graag hulp bij.
  • Moeite met communiceren. Je vindt het lastig om duidelijk te maken wat je bedoelt en je begrijpt anderen niet altijd goed. Samenwerken in een groep is voor jou dan ook extra lastig.
  • Problemen met stage/werk. Als je ADHD of ADD hebt, kan het lastig zijn om een stage of werkplek te vinden, of om deze te behouden. Goede communicatie en afspraken zijn belangrijk om dit goed te laten verlopen.
  • Problemen bij toetsen/ tentamens of onderwijs. Stilzitten en concentreren in de les of bij een lange toets of tentamen is bijna niet te doen voor jou. Je hebt aanpassingen nodig, zodat je de toets kunt maken of de les kunt volgen op een manier die bij jou past.
  • Angst of stress. Misschien vind je het eng om voor een groep te presenteren of krijg je stress van je studie of stage. Er zijn mogelijkheden die jou helpen om hier beter mee om te gaan.
  • Teveel of te weinig energie. Het kan zijn dat je vaak moe bent of soms te veel energie hebt. Hierdoor kan je belemmeringen ondervinden tijdens je studie of stage.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg tools en oplossingen die je kunnen helpen om je studie goed af te ronden. Klik hierboven op de belemmering die jij ervaart en waar jij hulp bij nodig hebt. Je leest er dan nog meer over en krijgt meer tips en handvaten. Staat jouw belemmering hierboven niet genoemd? Bekijk dan het overzicht van alle belemmeringen.

Laat weten dat je ADD of ADHD hebt

Een echte aanrader: deze website waarop alle informatie over studeren met een ondersteuningsvraag bij elkaar staat: hogeronderwijstoegankelijk.nl.

In deze video van MIND Young vertelt Tristan met ADHD wat hem wel en niet helpt als student met ADHD.

Op de website van ECIO vind je veel informatie over studeren met AD(H)D (en andere functiebeperkingen, zoals het nu eenmaal heet als je brein wat anders werkt).

Deze Kaart voor begeleiding van studenten met AD(H)D geeft veel tips en info voor docenten, maar laat ook zien waar jouw rechten en mogelijk oplossingen liggen.

Lees ook het bericht van Impuls & Woortblind met meer tips en informatie over wettelijke regelingen voor studenten met o.a. ADD/ADHD.

Bron: impulsenwoortblind.nl / hogeronderwijstoegankelijk.nl 

Dit bericht is 11364 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail