De geschiedenis van de Haagse geestelijke gezondheidszorg

Facebooktwitterlinkedinmail

18 februari 2022 – Van 15 februari tot en met 3 april 2022 organiseren het Haags Gemeentearchief en Parnassia Groep de tentoonstelling ‘Geschiedenis van de Haagse geestelijke gezondheidszorg’ in het Atrium van het stadhuis aan het Spui.

Door de eeuwen heen kijkt de maatschappij verschillend aan tegen stadsgenoten met gedrag dat net even anders lijkt of is. De geschiedenis begint in de Middeleeuwen bij de Antoniuskapel aan het Slijkeinde en leidt naar de hedendaagse kijk op mensen met psychische en verslavingsproblemen.

Haagse oorsprong
Parnassia Groep heeft een rijke geschiedenis met een Haagse oorsprong. De naam Parnassia bestaat sinds 1999 wanneer de psychiatrische ziekenhuizen Bloemendaal, Rosenburg en Schroeder van der Kolk met Centrum Verslavingszorg Zeestraat en de drie Haagse Riagg’en één ggz instelling vormen.

Geestelijke gezondheidszorg anno 2022
Parnassia Groep verandert voortdurend mee met de maatschappelijke inzichten. Herstelgerichte zorg in de wijk en het voorkomen van psychische en verslavingsproblemen staan centraal. De nadruk ligt op waardigheid en inclusie van cliënten en hun rol in de maatschappij. Samenwerking met gemeenten, zorgaanbieders, maatschappelijke organisaties en de familie vormt het fundament.

Boek ‘Van kapel tot Dolhuys’
Het boek ‘Van Kapel tot Dolhuys, Haagse Geesteszorg vanaf de Middeleeuwen tot 1700’ van Corry van Straten, voormalig geestelijk verzorger/pastor van Parnassia Groep, geeft een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van de Haagse geestelijke gezondheidszorg.

De expositie staat bij de ingang van de studiezaal van het Haags Gemeentearchief. Bezichtiging kan tijdens de openingstijden van het Atrium en de toegang is gratis.

Bron; parnassiagroep.nl

Dit bericht is 1568 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail