Cannabis wellicht veelbelovend bij behandeling PTSS, maar goed bewijs ontbreekt

Facebooktwitterlinkedinmail

13 september 2019 – Steeds meer mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) gebruiken cannabis, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat er geen afdoende bewijs is of het middel echt werkt. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het University College London en de Universiteit van Amsterdam.

Het onderzoeksteam voerde een systematische review uit van alle studies die keken of cannabis of specifieke cannabinoïden  – de actieve bestanddelen van cannabis –  helpen bij de behandeling van PTSS. Het team beoordeelde daarbij de kwaliteit van elke studie.

De onderzoekers concluderen (in het Journal of Dual Diagnosis) dat cannabinoïden een veelbelovend middel vormen bij de behandeling van PTSS, met name om nachtmerries tegen te gaan en mensen beter te laten slapen. Echter, er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of en hoe ze in de dagelijkse klinische praktijk moeten worden gebruikt.

Een slopende aandoening
PTSS is een potentieel slopende aandoening. De ziekte uit zich meestal in het herbeleven van een traumatische gebeurtenis via dwangmatige herinneringen, herbelevingen of nachtmerries, waarbij vaak sprake is van hyperreactiviteit (een toestand van continue waakzaamheid) en slapeloosheid.

Groeiende belangstelling voor cannabinoïden
De belangstelling voor het gebruik van cannabinoïden bij de behandeling van PTSS is enorm toegenomen, vooral onder oorlogsveteranen. Velen van hen gebruiken het middel al op eigen initiatief en in sommige Amerikaanse staten op doktersrecept. Uit sommige studies bleek dat symptomen van PTSS zoals slapeloosheid en nachtmerries met cannabisproducten lijken te kunnen worden bestreden.

Onbeantwoorde vragen maar veelbelovend
Hoewel het onderzoek veelbelovend is, stellen de onderzoekers dat er nog een lange weg te gaan is voordat we er zeker van kunnen zijn dat PTSS effectief kan worden behandeld met op cannabis gebaseerde medicijnen. Er zijn nog steeds veel onbeantwoorde vragen over de veiligheid en effectiviteit. Ook is er sprake van mogelijke langetermijneffecten zoals verslaving en het gevaar van psychoses.

Onderzoek naar medicinaal gebruik van cannabis is lastig
Er is dus meer onderzoek nodig, maar helaas is het medicinaal gebruik van cannabis van oudsher lastig te bestuderen als gevolg van wettelijke beperkingen. Het kan dus nog wel even duren totdat er genoeg bewijs is voor de ondersteuning van klinische aanbevelingen, concluderen de onderzoekers.

Publicatiegegevens
De studie is uitgevoerd door onderzoekers van het University College London (UCL) en de Universiteit van Amsterdam (UvA), ondersteund door het biomedisch onderzoekscentrum van de UCLH (University College London Hospitals) NHS Foundation Trust, onderdeel van het National Institute for Health Research.

C. Hindocha, J. Cousijn, M. Rall en M. Bloomfield, “The Effectiveness of Cannabinoids in the Treatment of Posttraumatic Stress Disorder (PTSD): a Systematic Review”.

Lees het hele artikel>>

Bron: uva.nl

Dit bericht is 9838 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail