Burn-out ontstaat niet alleen door problemen op het werk

Facebooktwitterlinkedinmail

18 september 2019 – De Wereldgezondheidsorganisatie definieert een burn-out vanaf 2022 als een werkgerelateerde aandoening, veroorzaakt door chronische stress waarmee niet goed wordt omgegaan. Deze definitie legt de oorzaak van een burn-out helemaal bij het werk neer terwijl ook het privéleven invloed heeft op het ontwikkelen van een burn-out.

Een burn-out heeft ernstige gevolgen. Het is in Nederland een van de belangrijkste oorzaken van langdurig ziekteverzuim en het herstel ervan duurt langs soms zelfs maanden.

Zelfs als werkgevers er alles aan doen om de medewerkers een burn-out te  voorkomen of juist te bezorgen, zou dat niet lukken omdat ook het privéleven een rol speelt. Als je tegen een burn-out aanzit, als je een burn-out hebt of je wilt ervan herstellen, dan is het natuurlijk noodzakelijk om je werk aan te passen – maar ook je privéleven zul je moeten veranderen.

Wat kun je veranderen in je privéleven om een burn-out te voorkomen of om ervan te herstellen? Belangrijk om te beseffen is dat burn-outs niet altijd te voorkomen zijn en sommige mensen zijn er vatbaarder voor dan anderen. Een aantal tips;

Pak je rust
Kijk om te beginnen kritisch naar je huidige gewoonten. Als je de hele dag het uiterste vraagt van je hersenen, hebben die de neiging om door te gaan en die rust niet te pakken.”

Doe geen dingen die je niet leuk vindt
Mensen doen veel dingen die helemaal niet bij ze passen en zeggen soms ja  tegen sociale verplichtingen. Sociale druk zorgt er vaak voor dat je dingen doet die je eigenlijk niet wilt doen,Het kost veel energie om wel te gaan als je er geen zin in hebt.

Ontspan bewust
Ga naar buiten om te wandelen, zet je telefoon uit. Bedenk wat je energie geeft, in plaats van kost.

Gebruik je partner en goede vrienden als spiegel.
Vraag je naasten om feedback, zij kennen jouw het best. Zo ben je je hopelijk eerder bewust van beginnende klachten bij burn-out.

Bron en uitgebreid artikel op msn.com

Dit bericht is 6647 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail