Boevink: gedachtegoed herstelbeweging rode draad in Goede GGZ!

Facebooktwitterlinkedinmail

bookggz3

10 februari 2016 – Wilma Boevink is één van de trotse auteurs van ‘Goede GGZ! Nieuwe concepten, aangepaste taal en betere organisatie’. Ze ziet er veel van het gedachtegoed van de herstelbeweging in terug. “Wacht maar: we krijgen een zorgvragersvriendelijk antwoord in de nieuwe GGZ.“ 

Boevink is bijzonder trots dat ze zichzelf één van de auteurs mag noemen. “Vooral omdat ik in dit boek op elke pagina het gedachtegoed, de verhalen, de kennis van de cliëntenbeweging in de GGZ terugzie, met name die van de herstelbeweging. Daar heb ik samen met vele collega’s jarenlang voor gestreden! Hoewel niet van elke pagina afspat dat de herstelbeweging dit of dat zei, zal de goede verstaander wel op elke pagina terugvinden wat we in de patiëntenbeweging al sinds jaar en dag weten en zeggen. We hebben het eerder wellicht wat onbehouwener geroepen, maar meer recent ook vriendelijker en hoorbaar voor anderen. Ik ben bijzonder trots dat het gedachtegoed met dit boek nu helemaal mainstream is.”

Multideskundigheid
Boevink heeft een duidelijk gedachtegoed. In haar visie zijn gezondheid en lijden niet absoluut, maar liggen op een continuüm. “Menselijke variatie is ook in het menselijk lijden terug te vinden. De psychiatrie sluit daar echter niet voldoende op aan. In tegendeel zelfs. Mede vanwege het herstelwerk wordt ook in de psychiatrie eindelijk meer onderkend dat je met psychische kwetsbaarheden een zeer gezond leven kunt leiden.”

Zorgvragersvriendelijk
Boevink stelt dat in het boek Goede GGZ! het perspectief op leven met psychisch lijden geen issue meer is, zoals in de patiëntenbeweging, maar een stap verder gezet wordt. Dat is de winst van multideskundigheid, waarbij de deskundigheid van de patiënt een centrale plaats inneemt.

Maar wat betekent dat nu voor een herinrichting van geestelijke gezondheidszorg: doorvoeren van het ervaringsdeskundig perspectief op herstel en empowerment? Boevink is hoopvol: “Wacht maar: patiënten krijgen een geheel zorgvragersvriendelijk antwoord in de wereld van de nieuwe GGZ.”

Het boek ‘Goede GGZ! Nieuwe concepten, aangepaste taal en betere organisatie’ van Philippe Delespaul, Michael Milo, Frank Schalken, Wilma Boevink en Jim van Os verschijnt bij Diagnosis Uitgevers is vanaf 6 februari te koop. Het boek wordt officieel gepresenteerd tijdens het congres Goede GGZ! Herstel van de menselijke maat op 17 maart 2016.

Bron: trimbos.nl 

Dit bericht is 2917 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail