Pas op met gebruik lithium bij zwangere vrouwen met bipolaire stoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

20 juni2018 – Zwangere vrouwen met een bipolaire stoornis die lithium gebruiken, zouden gedurende de eerste maanden zwangerschap moeten oppassen met het gebruiken van het geneesmiddel.
Het gebruik van het middel geeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen bij kinderen, zo blijkt uit vergelijkend onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet Psychiatry, zo meldt NU.nl.

Lithium wordt gebruikt om een bipolaire stoornis te onderdrukken. In Nederland heeft ongeveer 1 procent van de zwangere vrouwen een bipolaire stoornis en 70 procent hiervan gebruikt lithium om dit te onderdrukken.

Uit onderzoek van het Erasmus MC, waarbij gegevens werden gebruikt uit zes internationale cohortstudies, werden in totaal 850 vrouwen gevolgd die lithium gebruiken tijdens hun zwangerschap. Hun gegevens werden vergeleken met die van 21.000 vrouwen die een bipolaire stoornis of andere psychische klachten hebben, maar geen lithium gebruiken.

Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen die lithium gebruiken, een verhoogd risico hebben van 7 procent op een kind met een aangeboren afwijking. Bij de controlegroep was dit 4 procent.

Terugval
Veerle Bergink, mede-auteur van het onderzoek, pleit ervoor om de richtlijnen wat betreft lithiumgebruik tijdens de zwangerschap aan te passen. Momenteel geldt het advies dat het geneesmiddel tijdens het eerste trimester gebruikt mag blijven worden, om een terugval tijdens de zwangerschap of na de bevalling te voorkomen.

“We moeten vanaf nu bekijken of we het gebruik van lithium in het begin van de zwangerschap kunnen verminderen”, stelt Bergink.

“De dosering van lithium kan dan na het eerste trimester weer worden opgehoogd. Als vrouwen helemaal geen lithium willen gebruiken tijdens de zwangerschap, is het advies om onmiddellijk na de bevalling te starten.”

Bron; nu.nl

Dit bericht is 5000 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail