Emotieverwerking lastig voor mensen met risico op psychose

Facebooktwitterlinkedinmail

psychose

Mensen met een hoger risico op een psychose, hebben vaker problemen met het verwerken en reguleren van emoties. Deze problemen met emoties spelen mogelijk ook een rol bij het ontstaan van psychoses. Dat is de conclusie van bewegingswetenschapper Jorien van de Velde in haar promotieonderzoek, zo lezen we in de Telegraaf.

Van de Velde onderzocht of mensen met een verhoogd risico op het krijgen van een psychose moeilijkheden ervaren met het verwerken en reguleren van emoties. Hiervoor bestudeerde ze de neurale processen die zich afspelen tijdens emotieverwerking  in het brein.

Verschillende emotieverwerkingsgebieden in onze hersenen  worden actief wanneer we geconfronteerd worden met een situatie die negatieve emoties oproept (pech of nieuws over aanslagen) . De amygdala remt, waar nodig, de emotionele reacties af. Dit proces blijkt bij mensen met een hoger risico op psychoses niet goed te werken, waardoor zij mogelijk meer negatieve emoties ervaren.

Er lijkt dus een samenhang tussen een verhoogd risico op het krijgen van een psychose en een verminderde capaciteit om emoties te verwerken.

 

Dit bericht is 32760 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail