HIV vaker voorkomend bij mensen met psychische problematiek

Facebooktwitterlinkedinmail

19 januari 2017 – Personen die lijden aan een zware depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie of een andere psychische aandoening hebben vijftien keer meer kans om besmet te raken met het HIV-virus. Desondanks laat deze groep mensen zich niet vaker testen, zo meldt Nu.nl

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door UC San Francisco. “Mensen met een ernstige psychische ziekte stellen zich vaker bloot aan onveiliger gedrag, dat mogelijk kan leiden tot een HIV-infectie,” zegt onderzoeker Christina Mangurian. “Dit gaat onder meer om onveilige seks met partners die HIV-positief zijn of die zich niet hebben laten testen, en het injecteren van drugs.”
De onderzoekers bekeken de medische gegevens van 56.895 inwoners uit Californië. Deze mensen gebruikten één of meerdere soorten medicatie voor de behandeling van een psychische ziekte. Van deze groep had 6,7% een HIV-test ondergaan. Dit geldt voor 5,2% van de algemene bevolking uit Californië.

Opmerkelijk verschil

De leeftijd van de onderzoeksgroep liep uiteen van 18 tot 67 jaar oud, waarvan 42% ouder is dan 48, staat in het onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Psychiatric Services is gepubliceerd. Er was een opvallend verschil in de leeftijdsgroep op te merken: 7,9% van de personen onder de 27 had zich laten testen, in vergelijking met 5,1% van de personen in de leeftijdscategorie 48 tot 67. Verder bleek dat meer vrouwen zich lieten testen: 7,7% in vergelijking met 5,5% bij het mannelijke deel van de onderzochte groep. 10,8% van de Afro-Amerikaanse onderzoeksgroep liet zich testen, wat geldt voor 6% van de blanken en 2,7% van de Aziaten.

Uit eerder onderzoek bleek dat mensen die lijden aan een psychische aandoening gemiddeld 25 jaar eerder overlijden dan een gezond persoon, zegt Mangurian. “Dit komt vooral door hart- en vaatziekten. Het risico hierop wordt groter door de medicatie, omdat die het risico op overgewicht, diabetes en hoge bloeddruk vergroten. Maar ook HIV en andere besmettelijke ziekten kunnen zorgen voor een vroegtijdig overlijden.”

Volgens de onderzoekers wijzen de onderzoeksresultaten erop dat de psychiaters van de patiënten hen moeten aansporen om een jaarlijkse HIV-test laten afnemen. “Zodoende kan HIV in het beginstadium worden ontdekt,” aldus Mangurian.

Bron: Nu.nl

Dit bericht is 2044 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail