Amsterdam gaat eigen risico ggz-behandeling voor jongeren vanaf 18 vergoeden

Facebooktwitterlinkedinmail

9 november 2017 – Tot jongeren 18 worden betaalt de gemeente voor de psyschische zorg, daarna zijn jongeren wettelijk verplicht een zorgverzekering te nemen. In tegenstelling tot de gemeenten rekenen zorgverzekeraars daarvoor een eigen risico. Voor sommige jongeren vormt het eigen risico een drempel om de lopende behandeling tegen depressie, psychosen of drugsverslaving te continueren. Amsterdam gaat vanaf 1 december het eigen risico van 385 euro voor een aantal jongeren, dat een ggz-behandeling krijgt, vergoeden, zo meldt het Parool.

In een pilot onderzoekt Amsterdam in hoeverre jongeren zorg mijden vanwege de eigen bijdrage en daardoor later met zwaardere (en duurdere) problemen te maken krijgen. De pilot duurt een jaar en is een samenwerking tussen het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam (FBNA) en de gemeente. Het project is van de grond gekomen omdat jongeren die achttien zijn geworden in de problemen komen.

Onderzoek van het Trimbos-Instituut wijst uit dat landelijk ruim vijf procent van de jongeren tussen de 18-24 jaar een psychologische of psychiatrische behandeling krijgt. Amsterdam telt bijna 90.000 jongeren van deze leeftijdscategorie. GGZ-instellingen berekenden dat 10 procent van deze groep de lopende behandeling zou stoppen vanwege het eigen risico. Dat zou betekenen dat Amsterdam zo’n 450 jonge zorgmijders heeft, die op latere leeftijd  een groot risico lopen op zwaardere (gedwongen) zorg, waarvoor ook een eigen risico in rekening wordt gebracht.

Bron: parool.nl

Dit bericht is 3767 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail