ADHD mogelijk veroorzaakt door stress in vroege kindertijd??

Facebooktwitterlinkedinmail

11 september 2018 – Volgens de psycholoog en schrijver van de bestseller Raising Boys, Steve Biddulph blijkt uit nieuw onderzoek dat kinderen ADHD kunnen ontwikkelen door te veel stress op jonge leeftijd en ouders die niet tegemoet komen aan de behoeften van kinderen in hun vroege jeugd. 

Het omstreden onderzoek roept niet alleen in Nederland veel reacties op.   Een reactie van Stepve Biddulph zelf lees je onderaan het bericht. ” Dit bericht is onjuist en volledig uit zijn verband gerukt”,  aldus Steve Biddulph.

Tot nu toe werd altijd gedacht dat de gedragsstoornis, die wordt gekenmerkt door hyperactiviteit, concentratieproblemen en impulsiviteit, een genetisch oorsprong heeft en wordt veroorzaakt door een chemische onbalans in de hersenen. Maar in de nieuwe geüpdatete versie van Raising Boys schrijft Biddulph dat uit onderzoek zou blijken dat stress in de vroege kindertijd een rol speelt bij de ontwikkeling van ADHD.

De deskundige vindt zelfs dat in sommige gevallen ADHD ook wel DDD kan worden genoemd, ‘Dad Deficit Disorder’. Biddulph vindt dat de vader erg belangrijk is in de opvoeding van met name jongens, vooral als het gaat om het bijbrengen van discipline.

De uitspraken van de auteur zijn uiterst controversieel. Ze komen de vermaarde kinderpsycholoog dan ook op veel kritiek te staan.

Noot redactie:

Reactie van de onderzoeker zelf: 

De Britse Sunday Times heeft een heel vreemd artikel gepubliceerd waarin mijn opvattingen over adhd verkeerd zijn weergegeven. Het is in elkaar geflanst met citaten waardoor je zou kunnen concluderen dat ik vindt de er een of andere fout bij de ouders ligt . De journalist heeft niet met mij gesproken, en ik heb al vele jaren niets meer over ADHD gepubliceerd. Volgens mij was men gewoon aan het zoeken naar iets controversieel om over te schrijven.

Ik ben van mening dat ADHD een genetische aandoening is, die door stress en moeilijkheden in de vroege kindertijd kan worden veroorzaakt of verergerd, maar ADHD heeft meerdere oorzaken.  Medicatie is  vaak nodig om ADHD-symptomen te beheersen. Mijn grootste zorg is overdiagnosticering. Medicatie moet zorgvuldig worden ingezet en na zorgvuldige diagnostiek en het kan ook helpen bij zelfmanegement strategien . Meer aandacht door de vader heeft bij sommige jongens in mijn ervaring geholpen , maar dit was te wijten aan het feit dat ze verkeerd werden gediagnosticeerd met adhd.

Ik heb een verontschuldiging gehad van de krant via onze uitgevers, maar ik was erg ongelukkig met het stuk.   Alsjeblieft laat anderen in de adhd wereld hiervan weten en geef mijn excuses door!

Bron(nen):   The Independent     / welingelichtekringen.nl

Dit bericht is 9856 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail