Jan Kooijman verdiept zich in forensische psychiatrie

Facebooktwitterlinkedinmail

jan-kooijman-forensische-psychiatrie

22 juli 2016 – Het eerste programma dat Jan Kooijman voor zijn nieuwe werkgever KRO-NCRV gaat presenteren heet Tot elkaar veroordeeld. De presentator noemt de hondentrainingen in de forensisch psychiatrische kliniek die hij bezocht zeer indrukwekkend.

Vanaf woensdag 24 augustus (21.25 uur op NPO 1) zendt de KRO-NCRV Tot elkaar Veroordeeld uit. Presentator Jan Kooijman kijkt zeven weken mee met een hondentraining in een forensisch-psychiatrische kliniek. Tijdens deze training worden verwaarloosde of onhandelbare asielhonden gekoppeld aan forensisch psychiatrische cliënten. De training kan een onderdeel zijn van de behandelingen die in de kliniek worden toegepast. Onderzoek wijst uit dat deze training bevorderlijk is voor het herstel van zowel de cliënt als de hond. Jan Kooijman registreert wat er tijdens de trainingssessie gebeurt en grijpt het proces aan om in gesprek te gaan met de cliënten om meer te weten te komen over hun achtergrond.

Het unieke trainingsprogramma is een initiatief van de Stichting Dutch Cell Dogs. Zij zetten al zeven jaar gedetineerden in als hondentrainer en wonnen onder meer de prestigieuze International Redemption and Justice Award. Sinds kort wordt deze training ook in een paar forensisch psychiatrische klinieken aangeboden. De Stichting heeft als doel een bijdrage te leveren aan een sociale en veilige maatschappij. Ieder jaar belanden meer dan 30.000 honden in het asiel. Een groot deel daarvan heeft, net als de cliënten, een lastige geschiedenis waardoor het moeilijk is om een nieuwe start te maken bij mensen waar ze welkom zijn.

In het programma wordt nadrukkelijk geen begrip gekweekt voor de delicten die de cliënten pleegden en we leren ook niets over de details van hun delict. Jan Kooijman zoekt in gesprekken wel naar antwoorden over hoe het bijvoorbeeld zover heeft kunnen komen. Daarnaast volgt hij het trainingsproces dat gericht is op het herstel van zowel de hond als de cliënt. Er wordt een karaktermatch gemaakt tussen hond en mens zodat ze optimaal van elkaar kunnen leren.

Jan Kooijman heeft de opnameperiode als zeer indrukwekkend ervaren: “Een forensisch psychiatrische kliniek is voor ons een wereld waarvan de deuren normaal gesproken gesloten blijven. We kennen verhalen uit het nieuws over TBS’ers die de fout in gaan, maar wat gebeurt er nou eigenlijk in zo’n kliniek? De zeven weken waren intensief en ik heb ervaren dat achter elk persoon een verhaal schuil gaat. De training die wij hebben gevolgd voor dit programma is effectief. De honden en cliënten groeien zichtbaar, ook al gaat dat met veel ups and downs.”.

Tot elkaar Veroordeeld, vanaf 24 augustus om 21.25 uur op NPO 1

Bron: kro-ncrv.nl

Dit bericht is 4262 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail