89 procent van de medewerkers in de jeugdzorg hebben te maken met ernstige agressie

Facebooktwitterlinkedinmail

29 november 2017 – Agressie tegen medewerkers in de jeugdzorg loopt de spuigaten uit. 89 procent kreeg er dit jaar mee te maken. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Jeugdzorg Nederland die RTL Nieuws in handen heeft.

Bij twee op de drie jeugdzorgwerkers ging het om ernstige agressie zoals (seksuele) intimidatie, geweld of bedreiging, voornamelijk door ouders van de kinderen die zij moeten helpen.

“Het is een heel groot probleem. Iedere jeugdzorgwerker krijgt in zijn loopbaan meerdere keren te maken met geweld, agressie en belediging”, zegt Erik Heijdelberg van Jeugdzorg Nederland.

Emoties
Jeugdzorg grijpt in als kinderen niet veilig zijn. Als kinderen bijvoorbeeld worden verwaarloosd, worden ouders daarop aangesproken. In het uiterste geval kan, na tussenkomst van de rechter, overgegaan worden tot uithuisplaatsing.

“Je komt aan hun kostbaarste bezit”, zegt jeugdzorgwerker Antoinetta Perini. “Je gaat in gesprek over wat zij niet goed doen rondom hun kinderen. Dat daar emoties bij komen kijken, dat is prima. Maar dat betekent nog niet dat je mensen mag uitschelden of mag bedreigen.”

Agressie neemt toe
Volgens Jeugdzorg Nederland neemt in de hele jeugdzorg de agressie ‘enorm’ toe. Dit komt ook naar voren in de cijfers. 36 procent van de jeugdzorgmedewerkers zegt dat de agressie is toegenomen. Verbale agressie is aan de orde van de dag.

Het percentage jeugdzorgmedewerkers dat hier vaak tot zeer vaak mee te maken heeft, steeg met 25 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Jeugdzorgwerkers hebben hier twee keer zo vaak mee te maken als andere zorgverleners.

Social media
Wat de verklaring is voor de stijging weet Jeugdzorg Nederland niet precies, maar wijt het onder meer aan de verharding van de samenleving. Daarnaast is bedreigen en intimideren door social media makkelijker geworden.

Duidelijk is wel dat een grens is bereikt. “Je ziet dat mensen afhaken door deze ervaringen. We kunnen ook niet van ze vragen om jaar in jaar uit aan zulke grote spanningen bloot te staan. Ze moeten hun publieke taak veilig kunnen doen, en dat kunnen wij lang niet altijd garanderen. Uiteindelijk worden kinderen hiervan de dupe”, zegt Heijdelberg.

Twee medewerker van jeugdbescherming Amsterdam vertellen in RTL Nieuws over hun ervaringen. “Het gaat heel ver, er wordt gewoon gezegd: ‘Ik weet waar je woont, ik weet dat je kinderen hebt, ik weet waar je kinderen op school zitten, wacht maar als ik je buiten tegen kom, ik volg je wel naar je huis'”, zegt teamleider Antoinetta Perini.

‘Elke dag weer’
“Als een ambulancebroeder dit gebeurt, dan is het klaar nadat-ie hulp heeft verleend. Maar wij moeten elke dag weer terug in dat gezin”, aldus Perini. Jeugdbeschermer Mara Kat heeft aangifte moeten van een doodsbedreiging: “Wat ik meemaak is uitschelden, bedreigen, vernederen, intimideren. Vooral via de mail, maar ook via de telefoon. En die via de telefoon, dat was ook echt een bedreiging met de dood.”

Jeugdzorg Nederland hoopt door hiermee naar buiten te treden, dat ouders en familie van de kinderen die hulp nodig hebben gaan inzien dat het zo niet langer kan en de agressie moeten stoppen.

Minister noemt cijfers ‘zorgelijk’
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laat via een woordvoerder weten: “De cijfers vind ik zorgelijk. Intimidatie en agressie tegen onze jeugdzorgmedewerkers zijn onacceptabel en mogen we nooit normaal gaan vinden.”

Zo is het werk van jeugdbeschermers veranderd:
RTL Nieuws sprak tientallen jeugdbeschermers in Amsterdam. Door de toegenomen agressie is hun werk, maar ook hun privéleven enorm veranderd. Volgens Jeudgzorg Nederland speelt dit ook bij jeugdzorgmedewerkers in de rest van het land.

Werk

  • Gesprekken met ouders kunnen soms alleen onder politiebegeleiding plaats vinden.
  • Een jeugdbeschermingsorganisaties hebben bijna fulltime traumapsychologen in huis om medewerkers op te vangen.
  • In het gebouw van jeugdbescherming hangen overal camera’s.
  • Agressie-weerbaarheid trainingen zijn standaard.

Privé

  • Sommige medewerkers hebben dag en nacht een pieper bij zich, omdat ze thuis kunnen worden opgezocht door ouders.
  • Jeugdbeschermers kunnen niet of beperkt op Facebook of Instagram. Dit maakt ze namelijk kwetsbaar en vindbaar voor ouders die hun willen bedreigen.
  • Ook met een onschuldige hardloopapp moeten ze oppassen, want ook daarmee zijn ze vindbaar en te traceren.

Bron en bekijk de reportage op RTLnieuws.nl

Dit bericht is 3255 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail