Studenten maken pittige dingen mee, maar met de meesten gaat het prima

Facebooktwitterlinkedinmail

21 februari 2023 –  Lucille Mac Nack is al zo’n twintig jaar studentenpsycholoog aan de Erasmus University Rotterdam. Ze ondersteunt studenten die problemen ervaren waar hun studie onder lijdt. “Ze zeggen vaak dat de studententijd de tijd van je leven is, maar sommige studenten maken echt pittige dingen mee.”

Een forse studieschuld, moeilijk een betaalbare kamer kunnen vinden, overvolle collegezalen, druk om te presteren en snel af te studeren, én zorgen over de klimaat-, energie- en wooncrisis. Allerlei zaken waarvan je kunt denken dat studenten van nu het zwaarder dan ooit hebben. Niet gek dat het Trimbos Instituut in resultaten van hun langlopende onderzoek een sterke toename zag in het aantal psychische aandoeningen onder jongvolwassenen en studenten.

Maar hebben de studenten van tegenwoordig het echt zo zwaar te verduren? In haar spreekkamer legt studentenpsycholoog Lucille Mac Nack uit dat dit beeld iets genuanceerder ligt. Hier ontvangt ze studenten met talloze problemen. “Psychische problemen zijn van alle tijden. We moeten de toename in het aantal psychische klachten zeker serieus nemen, maar toch is het slechts een deel van het totaalplaatje. Voor het grootste deel gaat het goed met jongeren. Maar voor degenen waarmee het minder goed gaat moeten we zeker oog hebben en zorg verlenen.”

Stress en eenzaamheid onder studenten
In al de jaren dat ze op onze universiteit werkt, merkt Lucille dat thema’s als stress en eenzaamheid onder studenten steeds weer terugkomen. “Ik weet nog toen ik hier pas begon met werken en een student tijdens een intakegesprek zei: ik loop soms de hele week op de campus en dan spreek ik met niemand. Dat trof me zo dat ik dacht: wauw, hoe is dat mogelijk? Dat is zoveel jaar geleden en nu nog is eenzaamheid een thema. Het zou fijn zijn als studenten meer met elkaar praten.”

Drukte bij de studentenpsycholoog
De toename in het aantal studenten met psychische klachten betekent gelukkig niet per se dat Lucille en haar collega’s een ellenlange wachtlijst hebben. “We zijn nu met meer collega’s en daarnaast is onze werkwijze veranderd. Per week bieden we 25 consulten van 20 minuten per student aan. Zo kunnen we meer studenten spreken en we geven meteen advies: de student een aantal individuele gesprekken aanbieden, adviseren om deel te nemen aan een training of doorverwijzen voor hulp binnen de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg).”

Gemiddeld spreken Lucille en haar collega’s rond de 1.000 studenten per collegejaar. Een opvallende toename is het aantal internationale studenten dat met problemen aanklopt bij de studentenpsycholoog. “Tenminste twee op de drie studenten die bij ons komt is een internationale student. Je zou kunnen zeggen dat het begrijpelijk is, zij zijn vaak ver van huis en vinden het soms lastig om hier te aarden.”

Toch betekent dit volgens haar niet dat er alleen maar problemen zijn. “Ik ga graag uit van het positieve. Mensen maken nu eenmaal weleens minder aangename dingen mee in hun leven of hebben problemen, soms hele ernstige en daar zijn wij voor.”

Niet de enige met problemen
Al met al zou Lucille graag zien dat studenten vaker met elkaar in gesprek gaan over hun problemen. Het valt haar op dat met de komst van de smartphone, gesprekken tussen studenten nog moeilijker tot stand komen. “Praat met elkaar denk ik dan, want je verschuilt je achter die telefoon. Bij veel studenten bestaat het beeld dat het met iedereen goed gaat en dat wordt ook nog eens bekrachtigd door social media. Iedereen doet alsof het allemaal goed gaat, maar ondertussen lijden ze in stilte.”

Tijdens de trainingen die Lucille en haar collega’s geven, bijvoorbeeld om van tentamenangst af te komen, moeten de telefoons dan ook steevast weg. “Op het moment dat studenten tijdens zo’n training hun ervaringen met elkaar delen, merken ze vaak: goh, ik ben niet de enige met dit probleem. Dat besef is al zo supportive. ‘Sharing is caring’ zeg ik altijd maar. Ik vind het mooi om te zien dat door hun verhaal met anderen te delen, studenten elkaar echt kunnen ondersteunen en met respect met elkaar omgaan. Dat geeft mij energie.”

Bron: eur.nl

Dit bericht is 888 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail