Vrouwen zijn gevoeliger voor depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

vrouw-bank_506x338

Soms ben je in een sombere of verdrietige stemming, dat hebben we allemaal wel eens. Maar dat hoeft niet direct te betekenen dat je een ernstige aandoening hebt. Depressie daarentegen is een serieuze psychische stoornis waar mensen last van kunnen hebben. Wist je dat, depressie bij vrouwen ( tussen de leeftijd 15 en 35 jaar ) tweemaal zo vaak voorkomt dan bij mannen?

Wat zeggen de cijfers
Uit onderzoek blijkt dat depressie voor bijna de helft (40%) het eerst voorkomt bij mensen tussen het 15e en 35e levensjaar. Bij kinderen en ouderen komt depressie minder voor. In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 1.500 mensen door stemmingstoornis. Bij 70% van deze mensen was er sprake van depressie. Depressie neemt de 4e plaats in de ‘top tien lijst’ van ziekten in Nederland.

De verschillen
Als vrouwen lijden onder depressie uiten zij zich dit anders dan mannen. Vrouwen zijn dan erg emotioneel en zijn geneigd daardoor veel te huilen en voelen zich onzeker en schuldig. Het gevolg hiervan is dat vrouwen zich thuis opsluiten. Mannen daarentegen hebben niet zo snel emotionele symptomen. Zij uiten de symptomen van depressie door agressieve buien, heftige woedeaanvallen en verminderde impulscontrole.

Overeenkomsten mannen en vrouwen
Werklozen hebben vaker een depressie dan werkende mensen, huismannen, vrouwen, studenten en gepensioneerden. Ook verschilt de omvang van depressie tussen laag – en hoogopgeleiden. Mensen met een lage opleiding en een laag inkomen hebben een grotere kans op depressie.Voor zowel mannen als vrouwen gelden deze verschillen.

De symptomen
Er zijn natuurlijk veel meer verschillende symptomen op psychologisch, gedragsmatig en functioneel gebied.
Voorbeelden daarvan zijn: dagschommelingen,somberheid, verlies van energie, gevoel van angst, problemen met concentreren en geheugen, verlies van zelfrespect, verlies van interesse in de omgeving, zelfmoord gedachtes, eetstoornissen, libidoverlies en diarree.

Voorkomen is beter dan genezen!
En nu weer tijd voor positiviteit, want depressie kun je ook gelukkig voorkomen. Dit kun je heel makkelijk doen door veel te lachen met je vrienden en familie, te denken aan de dingen waarvoor je dankbaar bent, genieten van een stukje chocola en door lekker te knuffelen!

Bron: health.nl 

Dit bericht is 23345 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail