Aandacht voor jongeren met een depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

23 januari 2017 – Depressie onder jongeren. Iedere puber zit weleens met zichzelf in de knoop. Maar wat als je kind echt depressief is? Eén op de vijftien jongeren lijdt aan depressies. Psychiater Esther van Fenema vertelt wanneer je je als ouder echt zorgen moet gaan maken. “Zie je de cijfers op school droppen en wil hij of zij niet meer met vrienden uit of uitslapen op zaterdag, dan kan er iets mis zijn.”  Zo meldt de Telegraaf.

Depressie

 “Een depressie is iets anders dan somber zijn, dan een dipje hebben. Er zijn een aantal kenmerken die tenminste twee weken het grootste gedeelte van de dag aanwezig moeten zijn. Ik vind het ontzettend belangrijk dat iedere ouder weet wat die kenmerken zijn. Dat er een checklist is zoals bij suikerziekte. Een aantal kenmerken zijn ook onbekend en zullen daardoor gemist worden. Leer ze desnoods uit je hoofd, zodat je het tijdig kunt onderkennen.”

Symptomen

“Een symptoom is bijvoorbeeld gebrek aan concentratie. Je kind haalt altijd goede cijfers en scoort ineens onvoldoendes. Slaapproblemen, dat is er ook zo een. Je kind gaat ineens slecht slapen. Of slecht eten. Daarbij komen er gedachten aan de dood, het kind begint zich sociaal terug te trekken. Het zijn allemaal tekenen die niet direct geassocieerd worden met depressie.”

“Je kind presteert niet goed op school, gaat niet meer naar een feestje, is somber en chagrijnig. Als je kind langer dan twee weken niet meer kan genieten, zouden er alarmbellen moeten gaan rinkelen. Als je kind niet meer blij wordt van shoppen of een feestje. Als hij of zij niet meer goed voor zichzelf zorgt, stopt met persoonlijke hygiëne, niet meer doucht. Of slecht eet en afvalt. Of slecht slaapt. Dat zijn dingen die passen bij een depressie. Evenals motorische onrust, zoals ijsberen.”

Bron: Telegraaf.nl 

Dit bericht is 10649 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail