Zorgverzekeraars: ‘Extra bedden voor verwarde mensen bij ggz’

Facebooktwitterlinkedinmail

>5 november 2018 – Er komen meer bedden voor mensen met gevaarlijk verward gedrag. De beveiligde geestelijke gezondheidszorg krijgt er 151 bedden bij. Dat hebben de zorgverzekeraars besloten.  De ggz, gemeenten, Openbaar Ministerie (OM) en Nationale Politie hadden om extra bedden gevraagd, zo meldt NU.nl.

Verwarde mensen moeten zorg krijgen, zowel op het vlak van gezondheidszorg als op veiligheid. Ze zijn vaak agressief en een gevaar voor zichzelf en hun omgeving, soms door een psychische stoornis of door een verstandelijke beperking.

Ook de politie luidde de noodklok. Het aantal geregistreerde incidenten met verwarde personen steeg vorig jaar met 12 procent ten opzichte van 2016, van ruim 74.000 naar 83.000. De trend is bij alle eenheden te zien.

Voor de verwarde personen is vaak geen plaats in een instelling. Die zeggen dat ze de mensen niet veilig kunnen opvangen en dat ze daar meer geld voor nodig hebben. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid had al eerder aangedrongen op overleg hierover tussen de verzekeraars en de instellingen.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland is het een concrete stap in het terugdringen van de wachttijden en het bieden van de juiste zorg. De 151 bedden komen boven op de ongeveer 400 beveiligde ggz-bedden die er nu al zijn.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3244 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail