Wet Verplichte GGZ aangenomen maar observatiemaatregel van tafel

Facebooktwitterlinkedinmail

15 februari 2017 – Gisteren is de Wet verplichte ggz aangenomen in de Tweede Kamer, maar de Observatieregel is geschrapt. Het wordt dus niet mogelijk om mensen die verward overkomen drie dagen verplicht ter observatie op te nemen. 

MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid heeft intensief gestreden en veel gesprekken met Tweede Kamerleden gevoerd om de observatiemaatregel van tafel te krijgen. Directeur Marjan ter Avest: “Wij zijn ontzettend blij en trots dat deze stigmatiserende en cliëntonvriendelijke maatregel geschrapt is.”

Ernstig nadeel

MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid is ook kritisch op andere onderdelen van de Wet verplichte ggz. Zo kun je onder de oorspronkelijke wet (BOPZ) gedwongen opgenomen worden als je een gevaar vormt voor jezelf of voor een ander. Onder de nieuwe wet is dit veranderd naar een ‘ernstig nadeel’ vormen voor jezelf of voor een ander. We vinden dat er eerder sprake is van een ‘ernstig nadeel’ dan een gevaar en zijn daarom bang dat mensen sneller gedwongen opgenomen gaan worden. Gelukkig heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin staat dat deze verandering echt niet mag leiden tot sneller gedwongen zorg.

Meer informatie

Kamermeerderheid tegen Observatiemaatregel Wvggz

Amandementen 

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/stemmingsuitslagen/detail?id=2017P01992

Moties: 

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/stemmingsuitslagen/detail?id=2017P01993

Bron: platformggz.nl / tweedekamer.nl

Dit bericht is 6570 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail