Zorgen over de psychische gezondheid in context van klimaatverandering

Facebooktwitterlinkedinmail

9 juni 2022 – Klimaatverandering heeft steeds sterkere en langdurigere gevolgen voor mensen, wat direct en indirect van invloed kan zijn op hun psychische gezondheid en psychosociaal welzijn.

Klimaatverandering is een groeiende wereldwijde crisis. De schaal is al enorm, en als er niets wordt gedaan, blijft het groeien. Het resulteert in zowel acute gevaren, zoals orkanen, overstromingen en bosbranden, als dreigingen, op de langere termijn zoals veranderingen in ecosystemen, voedsel- en wateronzekerheid en verlies van plaats en cultuur.

Klimaatverandering is een van een aantal mondiale bedreigingen voor het milieu. De effecten van niet-duurzame menselijke activiteiten, zoals ontbossing, aantasting en uitputting van ecosystemen en verlies van biodiversiteit, en economieën die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, leiden tot water- en voedselonzekerheid, luchtvervuiling en vervuiling van land, rivieren en oceanen. Al deze factoren hebben een meetbaar negatief effect op de menselijke gezondheid, de psychische gezondheid en het welzijn.

Bij het bestuderen van de impact van deze veranderingen op individuen en gemeenschappen, hebben onderzoekers  zich grotendeels gericht op lichamelijke gezondheid. Klimaatverandering verergert echter ook veel sociale en ecologische risicofactoren voor psychische gezondheid en psychosociale problemen, en kan leiden tot emotionele stress, de ontwikkeling van psychische aandoeningen en een verslechterende situatie voor mensen die al met deze aandoeningen leven. Daarom is er bij de voorbereiding op en het reageren op deze groeiende noodsituatie een toenemende behoefte aan het bieden van psychische gezondheid en psychosociale ondersteuning.

Psychische aandoeningen vormen wereldwijd al een aanzienlijke last. Zelfs zonder klimaatverandering is de situatie voor de psychische gezondheid wereldwijd al uitdagend. In veel landen bestaan ​​er grote verschillen tussen de behoeften op het gebied van geestelijke gezondheidszorg en de beschikbare diensten en systemen om deze aan te pakken. In feite krijgen de meeste mensen met psychische aandoeningen geen enkele zorg. Dit geldt met name in lage- en middeninkomenslanden, waar minder dan 20% aangeeft adequate zorgverlening te ontvangen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vijf belangrijke aanbevelingen om deze effecten aan te pakken:

  1. Overwegingen op het gebied van klimaatverandering integreren in beleid en programma’s voor geestelijke gezondheid, waaronder MHPSS, om beter voor te bereiden op en te reageren op de klimaatcrisis
  2. Integreer MHPSS in beleid en programma’s die te maken hebben met klimaatverandering en gezondheid
  3. Bouw voort op wereldwijde toezeggingen
  4. Implementeer multisectorale en gemeenschapsgerichte benaderingen om de
    kwetsbaarheden en pakken de geestelijke gezondheid en psychosociale gevolgen aan
    van klimaatverandering
  5. Pak de grote lacunes aan die bestaan ​​in de financiering van zowel geestelijke gezondheidszorg alsom te reageren op de gezondheidseffecten van klimaatverandering

Bron en infographic:  who.int

Dit bericht is 2052 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail