Inspectie houdt voortaan toezicht op inkorten wachttijden ggz-instellingen

Facebooktwitterlinkedinmail

23 oktober 2018 – De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat ggz-instellingen voortaan medebeoordelen op hun inspanningen om wachttijden voor cliënten in te korten. Dit is op verzoek van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid).

“Cliënten lopen het risico geen tijdige of passende zorg te ontvangen”, benadrukt de inspectie maandag. “Het doel is om daar waar het goed gaat te stimuleren en daar waar de inzet achterblijft op te treden.”

Bij reguliere toezichtbezoeken wordt voortaan gekeken naar de wijze waarop een instelling zich inspant om wachtlijsten in te korten. Ook is er aandacht voor de manier waarop een ggz-instelling communiceert over actuele wachttijden en zorgbemiddeling door de zorgverzekeraar.

Een aantal oorzaken van wachttijden in de ggz en de daarbij horende knelpunten is te herleiden tot de kwaliteit van zorg bij een zorgaanbieder, aldus de inspectie. Als voorbeeld wordt de inrichting van het behandelproces genoemd.

Volgens de inspectie hebben niet alleen ggz-instellingen invloed op de wachttijden. Ook samenwerkingspartners van de instellingen kunnen ervoor zorgen dat de “gewenste doorstroming van cliënten in het zorgcircuit onvoldoende tot stand komt”.

Eerder riep staatssecretaris Blokhuis zorgaanbieders, vertegenwoordigers van cliënten en zorgverzekeraars op samen een oplossing te zoeken voor de oplopende wachttijden in de ggz.

Bron : Nu.nl

Dit bericht is 2830 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail