Hersenstichting lanceert podcastserie Donkergrijze Cellen over angsten en depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

22 juli 2020 – In Nederland leven ruim 1,7 miljoen mensen met een angst- of stemmingsstoornis. Om mensen inzicht te geven in een angst- of stemmingsstoornis én om het taboe rondom dit onderwerp te doorbreken, lanceert de Hersenstichting de zesdelige podcastserie Donkergrijze Cellen.

Bekende en onbekende Nederlanders delen hierin hun persoonlijke ervaring en wetenschappers leggen uit wat er bij een angst- of stemmingsstoornis in de hersenen gebeurt. Onder andere pianist en cabaretier Mike Boddé, cognitief neurowetenschapper Marie-José van Tol én initiatiefnemer van de campagne #IkbenOpen Leonie Bruggraaf komen aan het woord.

“Een depressie of angststoornis heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. Niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving. Denk hierbij aan vrienden, familie en mantelzorgers van mensen met een mentale stoornis”, zegt Andreas Tober, woordvoeder van de Hersenstichting. “We vinden het belangrijk dat juist deze mensen begrijpen wat er gebeurt in de hersenen en hoe iemand met bijvoorbeeld een depressie zich kan voelen. Hoe meer men begrijpt van een aandoening, hoe meer begrip men kan tonen. 

Deel je gevoelens

De afgelopen tijd werd nog maar eens  duidelijk hoe belangrijk de omgeving is voor mensen met een depressie of angsten. Er werd veel geschreven over de gevolgen van de coronamaatregelen op de mentale gezondheid van de Nederlanders. Doordat we bijvoorbeeld sociale contacten moesten vermijden en minder gingen bewegen, lagen klachten zoals slapeloosheid, depressieve gedachten en stress op de loer. Voor de mensen die psychisch kwetsbaar zijn kon deze crisis een depressie of angsten verergeren of wellicht een terugval veroorzaken. “Waar we normaal gesproken kunnen terugvallen op familie, vrienden en collega’s, zijn we in de coronacrisis meer op onszelf aangewezen”, zegt Marie-Jose van Tol, cognitief neurowetenschapper aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Dit kan leiden tot een gevoel nergens bij te horen, sombere gevoelens en angst. Met de podcast Donkergrijze Cellen willen we dan ook meegeven dat het belangrijk is om altijd te blijven communiceren met je omgeving en je gevoelens te uiten.”

Gasten

De host van de podcast is Annemiek Lely, ambassadeur van de Hersenstichting. Zelf lijdt ze aan recidiverende depressiviteit, een terugkerende depressie. Deze ervaring én haar tomeloze nieuwsgierigheid zet zij in tijdens de gesprekken met onder andere schrijver en cabaretier Mike Boddé, cognitief Neurowetenschapper Marie-José van Tol én initiatiefnemer van de campagne #IkbenOpen Leonie Bruggraaf. Donderdag 16 juli is de eerste podcast te beluisteren van de zesdelige serie. Elke donderdag komt er nieuwe aflevering uit op het podcastkanaal Hoofdzaken van de Hersenstichting:  

Bron: persbericht

Dit bericht is 2803 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail