ZonMw Parel voor signaleren en melden niet opgehaalde psychofarmaca

Facebooktwitterlinkedinmail

7 oktober 2017 Hans-Martin Don heeft op 5 oktober 2017 een ZonMw Parel uitgereikt aan de projectgroep Signaleren en Melden door Apothekers van Niet-Opgehaalde Medicatie voor mensen met een Ernstige Psychiatrische Aandoening (SMANOM-EPA). Een goed voorbeeld van een praktijkproject dat het verschil kan maken door vroegsignalering.

Gezamenlijk beslissingen nemen

Als mensen met een ernstige psychiatrische aandoening hun medicijnen niet goed gebruiken, kan dat leiden tot een terugval. De aanpak van dit Parelproject zorgt ervoor dat de apotheker bij de arts aan de bel trekt als voorgeschreven medicijnen niet zijn opgehaald. De arts kan dan met de cliënt in gesprek om gezamenlijk beslissingen te nemen over het medicatiegebruik.

Alle betrokkenen doen mee

In het project wordt een geautomatiseerde signaalfunctie toegevoegd aan het informatiesysteem van de apotheek. Het systeem geeft een signaal zodra een bepaalde ophaaltermijn van medicatie wordt overschreden. Politie, GGD, GGz, apothekers én cliënten praten in het project mee over de voorwaarden en de concrete uitwerking van het signaleringssysteem. Begin 2018 start een proefimplementatie bij Amsterdamse apotheken. Met anonieme registratiedata worden de resultaten gemeten. Vermindert het aantal crises? Zijn er minder spoedinterventies nodig? Daalt het aantal opnamen?

Goede kansen voor implementatie

SMANOM-EPA heeft de Parel mede ontvangen vanwege de kansrijke inzet op implementatie. Via de Amsterdamse apothekersvereniging FBA wordt het systeem getest bij een groot aantal apotheken in de hoofdstad. Er zijn nauwe contacten met Service-apotheken en BENU-apotheken, die een landelijk netwerk hebben. Ook de WSO, de wetenschappelijke sectie van openbaar apothekers van brancheorganisatie KNMP, is betrokken. De WSO kan een belangrijke rol spelen om de aanpak op te nemen in de landelijke standaarden.

Actieprogramma Verward Gedrag

Het project SMANOM-EPA heeft subsidie ontvangen vanuit het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag. De Parel is daarom uitgereikt op het congres ‘De stand in het land: aanpak voor personen met verward gedrag’.

Meer informatie

Bron: zonmw.nl

Dit bericht is 6705 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail