Kijktip; Buitenhof ‘Kunnen antidepressiva leiden tot moord en doodslag?’

Facebooktwitterlinkedinmail

antidepressiva

25 april 2016 –  In Buitenhof een gesprek over de effectiviteit en bijwerkingen van antidepressiva. Aan tafel hoogleraar Psychiatrie en hoofd afdeling Psychiatrie van het AMC Damiaan Denys en Trudy Dehue, schrijfster van het boek ‘De Depressie-epidemie’ en werkzaam als hoogleraar Wetenschapsfilosofie aan de RuG. De uitzending van 24 april kun je hier terug zien. 

Deze week brak ruzie uit tussen deskundigen over de rol van antidepressiva in een aantal moordzaken. Eerder dit jaar meldden onderzoekers dat bepaalde medicijnen tegen depressie leiden tot suïcidaliteit onder jongeren. Verontrustende berichten omdat meer dan 1 miljoen Nederlanders deze pillen slikken.

Het aantal jongeren van 21 jaar oud en jonger dat zogeheten SSRI’s, de nieuwste generatie antidepressiva, slikt is sinds 2007 met 40 procent gestegen. Dat meldde recent het televisieprogramma Zembla op basis van cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Weten we wel genoeg over de mogelijke bijwerkingen van deze medicijnen? Hoe ver reikt de arm van de farmaceutische industrie? En hoe kan het eigenlijk dat steeds meer mensen naar antidepressiva grijpen?

Bekijk de video

Buitenhof, het wekelijkse discussieprogramma van AVROTROS, VARA en VPRO met interviews, opinies en debatten. Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door Pieter Jan Hagens, Marcia Luyten en Paul Witteman.

Bron: programma.vpro.nl

Dit bericht is 3453 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail