ZN: Investeren in sociale preventie houdt de ggz toegankelijk 

Facebooktwitterlinkedinmail

20 november 2020 – Zorgverzekeraars willen de onderbehandeling van zware klachten en overbehandeling van lichte klachten in de geestelijke gezondheidszorg tegengaan. Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland in een brief aan de Tweede Kamer voor het debat over de ggz op 19 november.

De gezamenlijke zorgverzekeraars presenteerden eerder dit jaar al hun gezamenlijke visie op de toekomst van de ggz. Daarin staat dat met goede preventie we kunnen voorkomen dat mensen met lichte psychische klachten medisch behandeld moeten worden. Zij zijn vaak veel beter geholpen met sociale oplossingen in plaats van alleen een behandeling. Door onnodige medicalisering van lichte psychische klachten raakt de ggz verstopt waardoor mensen met zware psychische klachten niet goed geholpen worden.

Zorgverzekeraars willen dat het kabinet bijdraagt aan het oplossen van de problemen in de ggz door het nemen van maatregelen. Om te beginnen pleiten zorgverzekeraars voor meer financiële ruimte tussen de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Zorgverzekeringswet zodat gemeenten en zorgverzekeraars beter kunnen samenwerken.

Ook is het cruciaal dat de ggz meer transparant wordt over de uitkomsten van zorg. Met goede kwaliteitsinformatie én de nieuwe bekostiging kan de ggz zich daadwerkelijk richten op het maatschappelijk herstel van patiënten. Dat betekent dat de ggz minder behandel- en productiegedreven wordt en dat ggz-behandelaren veel meer worden gestimuleerd om met mensen met psychische klachten te helpen om weer mee te doen aan de samenleving.

Bron: zn.nl

Dit bericht is 2157 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail