Nationale politiechef wil meer psychische hulp in de wijk voor mensen met verward gedrag

Facebooktwitterlinkedinmail

22 december 2017 – Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat er in elke wijk een psychisch hulpverlener beschikbaar is. Akerboom merkt dat de politie steeds vaker met spoed moet uitrukken vanwege noodsituaties door mensen met verward gedag.Hij pleit daarom in een interview met het AD voor meer psychische hulp, zo meldt NU.nl

”In de preventie lijken de touwtjes wat te zijn losgelaten en er zijn inrichtingen verkleind. Het zou goed zijn als in elke wijk een ggz-medewerker werkt, want nu zijn wij dat”, aldus de korpschef in het dagblad.

Akerboom roept gemeenten en de landelijke politiek op om de zorg voor psychiatrische patiënten te intensiveren. ”We zijn het nationale opvangcentrum geworden van mensen met verward gedrag en gewelddadige mensen. Hier moet een antwoord op komen.”

De toename van verwarde mensen op straat komt volgens hem doordat ”in de preventie de touwtjes wat lijken te zijn losgelaten en inrichtingen zijn verkleind”. Hij roept gemeenten en de landelijke politiek op om de zorg voor psychiatrische patiënten te intensiveren.

Het aantal keren dat de politie moet uitrukken voor spoedsituaties is in vijf jaar tijd met ruim een kwart toegenomen, van 1,2 miljoen meldingen naar ruim 1,5 miljoen.

”Als mensen hulp nodig hebben, bellen zij in toenemende mate de politie. De politie is en blijft een anker. Waar andere publieke functies verdwijnen – denk aan de brievenbus, het postkantoor of de bank – blijft de politie zichtbaar in de wijk en weten mensen ons te vinden”, aldus Akerboom.

Ook politiechef Frank Paauw van de Rotterdamse politie heeft deze week zijn zorgen geuit over de toename van incidenten met mensen met verward gedrag. ”Verwarde mensen doden meer mensen dan terrorisme”, aldus Paauw.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3956 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail