Weer meer meldingen euthanasie, steeds vaker na psychische problemen

Facebooktwitterlinkedinmail

7 maart 2018 – Het aantal meldingen van euthanasie is vorig jaar met ruim 8 procent gestegen. In 2017 zijn in totaal 6585 mensen geholpen bij het overlijden. Dat blijkt uit cijfers van de regionale toetsingscommissie euthanasie. Die commissie toetst alle gevallen van euthanasie. In 2017 werd 99,8 procent van de gevallen als ‘zorgvuldig’ beoordeeld, zo meldt RTLnieuws.

De groei van 8,1 procent is vergelijkbaar met de groei in voorgaande jaren. In bijna 90 procent van de gevallen gaat het om patiënten die lijden aan niet meer te genezen kanker, aandoeningen van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld parkinson, MS, ALS), hart- en vaataandoeningen, longaandoeningen of een combinatie daarvan. Drie keer ging het om patiënten in een stadium van vergevorderde dementie, 166 keer was de beginfase van dementie de grondslag van het lijden.

Ouderdom

De meeste gevallen kwamen voor in de leeftijdscategorie 70-80 jaar, namelijk 2002 keer, gevolgd door de leeftijdscategorie 80-90 jaar (1634) en 60-70 jaar (1405).

Steeds vaker zijn psychische problemen de reden voor euthanasie, in 2017 kwam dat 83 keer voor. Onlangs werd bekend dat psychiaters zich zorgen maken over dat stijgende aantal. “De Levenseindekliniek doet goed werk, maar het lijkt alsof ze de drempel voor euthanasie verlaagt. Daar sta ik niet achter”, zei Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Die reactie kwam nadat de euthanasie van Aurelia Brouwers in het nieuws was gekomen. Zij was een van die psychiatrische patiënten met een sterke doodswens en overleed begin dit jaar. Aurelia kreeg al op jonge leeftijd zware psychische problemen. Ze had borderline, deed aan zelfbeschadiging, hoorde stemmen, had psychoses en was depressief. Ze wilde al jaren niet meer leven. Op oudejaarsdag kreeg ze na een lang traject toestemming voor euthanasie.

RTL Nieuws maakte een documentaire over Aurelia, ‘De laatste dagen van Aurelia Brouwers’. We volgden haar de laatste weken voor haar dood. De hele documentaire is te zien op RTL XL.

Bron en video’s: rtlnieuws.nl

Denk je aan zelfmoord? Kijk op 113online.nl of bel 0900-0113

Dit bericht is 3684 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail