Fit op weg poli – GGZ Delfland gaat strijd aan met wachtlijsten

Facebooktwitterlinkedinmail

31 januari 2019 – Kortere wachttijden, meer aandacht voor digitale ondersteuning en voor omliggende factoren die stress opleveren. Het zijn enkele speerpunten van de nieuwe Fit op weg poli, een initiatief van GGZ Delfland dat voortvloeit uit een samenwerking met de TU Delft. Dankzij een slimme manier van werken kunnen mensen met psychische klachten veel sneller en efficiënter geholpen worden.

Initiatiefnemer Suzanne van Hees, klinisch psycholoog en psychotherapeut in opleiding bij GGZ Delfland: “De Fit op weg poli biedt cliënten de behandeling die ze verdienen, zonder de lange wachttijden.” De Fit op weg poli gaat op 1 februari van start in Spijkenisse.

Het begon allemaal met een pressure cooker van het TU Delft Health Initiative in 2018, waar ook GGZ Delfland aanschoof. Daaruit bleek dat de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg ook bij GGZ Delfland als een van de grootste problemen ervaren wordt. Cliënten verslechteren bovendien tijdens het wachten, en hebben daardoor uiteindelijk meer zorg nodig. Innovatiespecialisten Tim Haarlemmer en Frens Pries gingen naar aanleiding van de pressure cooker samen met Suzanne van Hees en projectmanager Jasper de Haan aan de slag en ontwikkelden de Fit op weg poli, een pilot voor een nieuwe manier van werken. De TU Delft bleef op de achtergrond betrokken bij het project.

Randproblematiek aanpakken
Wat doet de Fit op weg poli anders? Waar een cliënt normaal gesproken weken- of zelfs maandenlang op de wachtlijst kan komen te staan, wordt hij nu na drie weken al gezien voor een intakegesprek met een behandelaar en een behandelcoach. Daarna volgen meerdere gesprekken om de problematiek glashelder in kaart te brengen. Daarbij wordt ook gekeken naar omliggende factoren, de zogeheten netwerktheorie. Suzanne van Hees: “Als iemand in het dagelijks leven erg veel stress ervaart door bijvoorbeeld geld-, relatie- of slaapproblemen, heeft het weinig zin om hem voor een depressie te behandelen zonder deze randproblematiek aan te pakken. Daarom gaan we dat soort zaken eerst aanpakken. Daarnaast gaan behandelcoaches aan de slag, die zich richten op de leefstijl van een cliënt.

De leefstijlbehandeling op basis van cognitieve gedragstherapie (het aanleren van helpende denkpatronen, red.) richt zich op een gezond slaappatroon, wat bijvoorbeeld essentieel is voor de geestelijke gezondheid, maar ook op beweging en voedingspatronen. Als de cliënt dat deel van zijn leven op orde heeft, gaat de psycholoog met diagnosegerichte therapie aan de slag.” De cliënt wordt bovendien ondersteund door online behandeling, oftewel e-health. E-health behandelingen zijn al gebruikelijk bij GGZ Delfland, maar de Fit op weg poli gaat er actiever mee aan de slag. Ook wordt gebruik gemaakt van fitbits, die de leefstijl van de cliënt inzichtelijk maken.

Cliënt aan de slag
Deze nieuwe manier van werken heeft volgens Frens Pries meerdere voordelen: “Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat het aanpakken van de levensstijlfactoren en de inzet van e-health een positief effect op de behandeling hebben. Bovendien is de cliënt sneller dan voorheen in het zicht van de behandelaar en gaat diegene onder begeleiding van de behandelcoaches veel eerder actief aan de slag met zichzelf. Hierdoor voorkomen we verergering van de klachten en bieden we veel meer eigen regie en stabiliteit in het leven van de cliënt. Het is bovendien een efficiënte manier van werken die minder drukt op het zorgbudget: deze manier van behandelen bespaart veel tijd van de behandelaar door de inzet van een behandelcoach. Ook wordt de doorlooptijd per cliënt sterk verkort.”

GGZ Delfland werkt aan toekomst
De vraag naar geestelijke gezondheidszorg neemt toe, terwijl de krapte op de arbeidsmarkt groeit. Kort gezegd zijn er minder behandelaren voor meer cliënten, waardoor de wachttijden toenemen. Een tendens die de komende jaren niet zal veranderen. Daarom werkt GGZ Delfland aan andere manieren om de wachttijden te verkorten. De Fit op weg poli is een pilot voor een andere manier van werken die moet gaan zorgen dat mensen eerder in zorg komen en sneller weer de regie over hun leven kunnen hervatten.

De Fit op weg poli is een onderdeel van GGZ Delfland en is gevestigd in Spijkenisse op de P.J. Bliekstraat.

Bron: Persbericht

Dit bericht is 5094 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail