Wat hebben die seksdromen te betekenen?  

Facebooktwitterlinkedinmail
7 juli 2022 – Vrijwel iedereen heeft af en toe seksdromen, zo blijkt uit een online onderzoek van Psychologie Magazine onder bijna 1.000 mensen.  
We nemen onze seksdromen niet heel serieus: slechts een derde (36%) denkt dat ze iets vertellen over hun diepste wensen en verlangens. Toch hebben onze seksdromen volgens experts wel degelijk een functie en kan er een verlangen achter zitten – al steekt dat wel iets anders in elkaar dan je misschien zou denken.
Seks met je ex
Onze eigen partner speelt het vaakst de hoofdrol in onze erotische dromen (47%), maar we dromen zeker niet uitsluitend over onze partner. Zo staat seks met een ex (40%) op een goede tweede plaats. Dat betekent niet per se dat we ook seks met die ex willen, zeggen onderzoekers: het kan een manier van ons brein zijn om het verwerkingsproces te stimuleren.
Daarnaast dromen we relatief vaak over seks met een collega (34%) of een goede vriend(in) (23%). Volgens een groeiende groep wetenschappers is een van de functies van dromen dat ze ons voorbereiden op dingen die mogelijk kunnen gebeuren.  Een derde (31%) van de heterovrouwen droomt weleens over seks met een andere vrouw, terwijl slechts 13% van de heteromannen seksdromen heeft met mannen in de hoofdrol.
Verder komen onbekenden (38%) regelmatig in onze seksdromen voor en doet 20% het met meerdere mensen tegelijk. Beroemdheden zijn niet heel populaire seksdroompartners – bij vrouwen (13%) wel meer dan bij mannen (5%).
Wishful thinking
Dat seksdromen onze – onbewuste – verlangens kunnen reflecteren, betekent overigens niet dat we daar gevolg aan willen geven, aldus experts: erotische dromen zijn vaak wilder dan onze wensen en lijken meer te worden beïnvloed door onze fantasieën dan ons gedrag. Toch zou 43% van de deelnemers aan het onderzoek graag willen dat een seksdroom realiteit werd; 14% moet daar beslist niet aan denken.
7 juli in de winkel
In editie 9 van Psychologie Magazine lees je meer over het onderzoek en de betekenis van seksdromen. Je kunt hem vanaf vandaag kopen bij de supermarkt of boekhandel.
Bron: persbericht

Dit bericht is 2145 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail