Deze vitamines dragen bij aan je mentale gezondheid

Facebooktwitterlinkedinmail

8 juli 2022 –  Lekker in je lijf zorgt ook voor een extra boost aan je mentale gezondheid. Gezonde voeding met de juiste vitamines is dus extra belangrijk! Vitamines zitten in allerlei voedselgroepen, waaronder fruit en groenten, vlees, vis en zuivelproducten.

Deze stoffen zijn de bouwstenen van ons lichaam, en spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van je lichaam. Of je nu symptomen als vergeetachtigheid of hersenmist wilt bestrijden, of gewoonweg je energie een flinke boost wil geven, het innemen van (extra) vitamines kan helpen je mentale gezondheid te verbeteren.

Vitamine D

Een gezonde dosis buitenlucht en zonlicht helpt je hersenen te beschermen tegen cognitieve achteruitgang. En dat niet alleen, ze hebben ook invloed op ons humeur. Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine (het gelukshormoon), wat betekent dat je minder kans hebt op depressies of andere ziektes die te maken hebben met een tekort aan hormonen, zoals de afgifte van melatonine. Bronnen van vitamine D kun je vinden in zonlicht, eieren, zuivel en vette vis of je kunt vitamine D kopen als extra supplement zodat je zeker weet dat je dagelijks genoeg binnenkrijgt.

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke voedingsstof voor de aanmaak van neurotransmitters. Het omvat noradrenaline, acetylcholine en dopamine. Een tekort hieraan kan  op latere leeftijd tot problemen met zowel je kortetermijngeheugen als je lange termijn herinneringsvermogen leiden. Dat niet alleen, vitamine C is ook een krachtige antioxidant die onze hersenen beschermt tegen celveroudering door vrije radicalen te neutraliseren die schade veroorzaken. Deze voedingsstof is ook goed voor de werking van collageen.  Zo willen we ons graag goed voelen, van buiten én van binnen. Collageen is belangrijk om je darmwand gezond te houden en speelt een belangrijke rol om jezelf beter en gezonder te voelen.

Omega-3

Last but not least: visolie! Omega-3 vetzuren zijn een soort onverzadigde vetten die essentieel zijn voor de menselijke gezondheid en kun je vinden in vette vis, zoals zalm en tonijn. Het lichaam heeft omega-3 vetten nodig voor de opbouw van celmembranen en de aanmaak van hormonen. Van deze vetten wordt ook gedacht dat ze een rol spelen bij de gezondheid van de hersenen. Deze omega’s worden daarnaast in verband gebracht met mentale gezondheid aandoeningen, zoals depressie en angst. Deze vetzuren zijn dus belangrijk voor zowel de gezondheid van de hersenen als de geestelijke gezondheid. De beste manier om zelf deze belangrijke vetzuren binnen te krijgen is door twee of drie keer per week vette vis te eten of kies voor het gebruik van een supplement.

Bron : persbericht

Dit bericht is 6552 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail