Abortus weinig effect op psychische gezondheid vrouw

Facebooktwitterlinkedinmail

16 december 2016 – Het ondergaan van een abortus lijkt weinig tot geen effect te hebben op de psychische gezondheid van een vrouw. Vrouwen die een abortus laten plegen ervaren niet meer depressie, angst of ontevredenheid over het leven dan andere vrouwen, zo meldt NU.nl

Dat zeggen althans onderzoekers die bijna duizend vrouwen uit verschillende Amerikaanse staten vijf jaar volgden. Verschillende medische experts zeggen tegen The New York Times dat het onderzoek een krachtig argument vormt tegen het idee dat abortus vaak traumatiserend is voor vrouwen.

De vrouwen werden op verschillende momenten na het aanvragen van een abortus gevolgd. Het eerste gesprek vond plaats een week na de aanvraag, daarna werd ieder half jaar contact met hen opgezocht. In totaal spraken de onderzoekers elf keer in vijf jaar tijd met de vrouwen.

Stress
Niet alle vrouwen die aan het onderzoek, gepubliceerd in vakblad JAMA Psychiatry, meededen ondergingen ook daadwerkelijk een abortus. Sommige vrouwen werden na hun aanvraag weggestuurd omdat ze al te lang zwanger waren. Zij ondergingen alsnog een abortus bij een andere kliniek, of zagen van de abortus af.

De vrouwen die geweigerd werden, kampten met stress en andere psychologische klachten. Die klachten waren echter van korte duur: zes maanden later hadden de vrouwen daar al geen last meer van.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3353 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail