Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met een psychische stoornis?

Facebooktwitterlinkedinmail

19 januari 2024 – Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met een psychische stoornis? Eleonora Broggi, alumna van de bachelor Biomedical Sciences aan de Universiteit Maastricht, onderzoekt hersenpatronen bij mensen met een autismespectrumstoornis aan het King’s College in Londen. Lees hoe Eleonora Biomedical Sciences gebruikt voor haar carrière in de neurowetenschappen en geneesmiddelenontwikkeling.

Eleonora promoveert aan King’s College London onder begeleiding van professor Declan Murphy en dr. Luke Mason. Ze wil subtypes identificeren binnen het grote spectrum van autisme, gebaseerd op de hersendynamiek van de patiënten. Eleonora werkt met autistische patiënten en gebruikt elektro-encefalografie (EEG) om de neurofysiologische activiteit in de hersenen van de patiënten te monitoren en beter te begrijpen. Deze EEG-metingen kunnen worden gebruikt in klinische onderzoeken naar gerichte behandelingen. Eleonora: “Autismespectrumstoornissen vormen een belangrijke uitdaging vanwege de hoge heterogeniteit onder patiënten, waarbij verschillende symptomen worden waargenomen. Om gerichte en effectieve medicijnen te ontwikkelen, is het essentieel om subgroepen binnen de autistische populatie te onderscheiden, zodat het juiste type medicijn wordt afgestemd op de unieke kenmerken van elke subgroep patiënten.”

Precisiegeneeskunde voor sociale stoornissen
Tot nu toe is er geen bewezen medicatie tegen sociale communicatieproblemen, een kernsymptoom van autisme. De onderzoeksgroep waarvoor Eleonora werkt, onderzoekt een stof en beoordeelt of deze beter werkt dan een placebo bij het verbeteren van de sociale functieproblemen van patiënten. Naast wetenschappelijke inzichten leert Eleonora op deze manier meer over het ontwikkelingsproces van medicijnen, waardoor ze mogelijk ook ondernemersaspecten in haar toekomstige carrière kan integreren.

Biomedical Sciences als weg naar de hersenen
Eleonora koos voor Biomedical Sciences aan de Universiteit Maastricht vanwege de uitstekende structuur van het curriculum. “Het hielp me om te bepalen waar ik me op wilde richten. Dat bleken de hersenen, medicijnontwikkeling en het gebied van bio-ondernemerschap te zijn.”  Nadat ze in het eerste jaar haar interesse in neurowetenschappen had ontdekt, verdiepte Eleonora zich daar in het tweede jaar in door keuzevakken te kiezen over neurowetenschappen en celsignalering.

Van faculteit tot faculteit
In haar derde jaar raakte Eleonora geïnteresseerd in de ontwikkeling van medicijnen voor de neurologische/psychische stoornis en bio-ondernemerschap. “Na gesprekken met cursuscoördinatoren besloot ik een minor bio-ondernemerschap te volgen aan de School of Business and Economics en me daarna in te schrijven voor de onderzoeksmaster Drug Development and Neurohealth aan de Faculty of Psychology and Neuroscience.” Dat is waar Eleonora leerde navigeren door de complexiteit van neurowetenschappen en drugontwikkeling “De flexibiliteit die de Universiteit Maastricht biedt, stelde me in staat om te switchen tussen faculteiten en te begrijpen wat ik echt wilde nastreven.”

Mijn onderzoek is het waard om geld aan uit te geven
Voordat je onderzoek kunt doen, heb je financiering nodig. Iets waar elke wetenschapper mee te maken krijgt. Eleonora leerde over de economische modellen die worden gebruikt bij de ontwikkeling van medicijnen, waardoor ze de financiële perspectieven in academische en industriële omgevingen kon begrijpen.  “Het zal me helpen om mijn toekomstige onderzoeksprojecten te realiseren. Zelfs in de komende jaren van mijn PhD zal het belangrijk voor me zijn om te communiceren over de financiële vereisten die nodig zijn om de waarde van mijn onderzoek te ondersteunen”.

De academische wereld versus industrie
Eleonora is blij dat ze begonnen is met Biomedical Sciences aan de Universiteit Maastricht. “In STEM richtingen ken ik veel studenten die afstuderen zonder een duidelijk besef van de specifieke gebieden waarin ze geïnteresseerd zijn. Aan de Universiteit Maastricht had ik de unieke kans om eerst alles te behandelen wat met biomedical sciences te maken had, me vervolgens te focussen op wat me interesseerde en vervolgens praktische kennis op te doen terwijl ik daar stage in liep.”

Bron: maastrichtuniversity.nl

Dit bericht is 952 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail