Depressieve symptomen bij zwangere vrouw hebben invloed op kind

Facebooktwitterlinkedinmail

2 augustus 2018 – Depressieve symptomen tijdens de zwangerschap spelen een rol bij het ontstaan van sociaaleconomische verschillen in probleemgedrag bij jonge kinderen.

Wetenschappelijk artikel
Onderzoeker en arts Maatschappij en Gezondheid (M&G) Sanne de Laat publiceerde onlangs een artikel in European Journal of Public Health. Tijdens haar opleiding tot arts M&G deed zij onderzoek bij de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development study) in het AMC. Zij heeft daar met collega’s door middel van een mediatie-analyse gekeken naar de rol van depressieve symptomen van de moeder in het verband tussen opleidingsniveau van de moeder en psychosociale problemen bij kinderen op 5-6 jarige leeftijd. Kinderen van laagopgeleide moeders hebben vaker psychosociale problemen dan kinderen van hoogopgeleide moeders. 

Invloed depressieve symptomen moeder tijdens de zwangerschap
Depressieve symptomen van de moeder tijdens de zwangerschap kunnen al een rol spelen in de ontwikkeling van psychosociale problemen van het kind op 5-6 jarige leeftijd. Depressieve symptomen komen vaker voor bij moeders met een laag opleidingsniveau. De depressieve symptomen zijn door middel van een vragenlijst (CES-D en DASS 21) nagevraagd tijdens de zwangerschap, 3 maanden na de bevalling en op 5-6 jarige leeftijd van het kind. Moeders en leerkrachten vulden op 5-6 jarige leeftijd de Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) in waarmee wordt gescreend op psychosociale problemen van het kind. De vragenlijsten waren onderdeel van de ABCD-studie (www.abcd-studie.nl), waarbij kinderen vanaf de zwangerschap tot puberleeftijd en verder worden gevolgd. 

En nu?
We verwachten dat een vroege herkenning van depressieve symptomen tijdens de zwangerschap kan helpen om latere problemen te voorkomen. Het lijkt belangrijk dat zorgverleners in de pre-en perinatale keten alert zijn op depressieve symptomen bij de moeder, juist ook bij moeders met een laag opleidingsniveau. 

Abstract:
https://academic.oup.com/eurpub/advance-article-abstract/doi/10.1093/eurpub/cky125/5051679

Wil je het volledige Engelstalige artikel lezen, mail dan Sanne de Laat: s.de.laat@ggdhvb.nl

Bron: persbericht 

Dit bericht is 7501 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail