15 maart 2021 – Een officiële opgeleide hulphond kost tussen de tien- en vijfentwintigduizend euro. Dat wordt door de zorgverzekeraars niet vergoed als het gaat om psychische klachten. Hulphonden voor mensen die slechthorend, doof, slechtziend of blind zijn worden wel vergoed. Waarom wordt dit niet vergoed voor mensen met psychische aandoeningen?
In de twee meest recente overzichtsstudies van Gillett & Welldrick (2020, ook bij jongeren) en Rodriquez et al. (2020) zien we in het eerste overzicht van 22 studies naar de inzet van psychosociale hulphonden op veel terreinen significante positieve effecten op veel van de onderzochte gezondheidsuitkomsten. Rodriquez et. al (2020, bij veteranen) vonden in een groots opgezet onderzoek belangrijke effecten op angstreductie en PTSS-symptomen. Ook met betrekking tot herbelevingen en verhoogde waakzaamheid vonden ze duidelijke effecten. Dat laatste is belangrijk omdat veel cliënten het huis niet meer uit durven vanwege herbelevingen en angst op straat, in het openbaar vervoer en in de winkel.
Lloyd en collega’s in 1919 in onderzoek naar 199 hondeneigenaren dat angstreductie en paniekaanvallen door aaien voorkomen kon worden. Ook op depressie had de hond een positief effect. Honden konden door met een poot de cliënt een por te geven hem/haar terugbrengen uit een herbeleving of dissociatie. Ook werden zij s ‘nachts bij nachtmerries niet meer badend in het zweet wakker en voelden zij zich niet meer eenzaam!). Ook hadden honden invloed op ongewenst gedrag van de eigenaar zelf en blokkeerden ze ongewenst contact van anderen. In 46% was er een reductie in zelfmoordpogingen, gebruik van ggz, ziekenhuisopname en medicatie te zien. Logischerwijs was er ook een duidelijke toename in maatschappelijke participatie zichtbaar.
Veel mensen met psychische klachten hebben dus baat bij een psycho-socialehulphond. Lees het verhaal van Nine die autisme en een eetstoornis heeft en haar hulphond Sas.
Stijn besluit in AcademyTV belt met verschillende verzekeraars die allemaal hetzelfde antwoord geven. “We vergoeden geen hulphonden voor mensen met psychische klachten. Wij vergoeden alleen signaalhonden.” Nu zijn mensen afhankelijk van de gemeente of zij dit willen vergoeden. Of ze moeten een crowdfunding actie starten.
Bron: bnnvara.nl / sociaal web.nl
Meer informatie over psychosociale hulphonden:
Dit bericht is 11877 keer gelezen.