Vrouwenbrein veel actiever en daardoor vatbaarder voor depressie en angst

Facebooktwitterlinkedinmail

11 augustus 2017 – Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de meeste hersengebieden van vrouwen significant actiever zijn dan die van mannen. Zo blijken vrouwen een verhoogde bloedstroom in het limbische systeem te hebben, wat mogelijk verklaart waarom zij vatbaarder zijn voor depressie en angststoornissen.

Analyse van 46.000 scans

De onderzoekers bestudeerden meer dan 46.000 SPECT-scans, afkomstig uit negen verschillende klinieken. De scans werden gemaakt terwijl de proefpersonen in rust waren of verschillende cognitieve taken uitvoerden.

Daaruit bleek dat de meeste hersengebieden van vrouwen significant actiever zijn dan die van mannen. Dat geldt met name voor de prefrontale cortex – dat deel van het brein dat belangrijk is voor de concentratie en impulsbeheersing – en het limbische systeem, dat deel van het brein dat betrokken is bij emoties en angst. De significant actieve hersengebieden bij de mannen waren met name de visuele en coördinerende gebieden.

Verschil in gedrag beter verklaard

Een aantal verschillen tussen het gedrag van mannen en vrouwen kan dankzij het onderzoek bovendien beter verklaard worden. Zo is op basis van de hersenactiviteit goed te verklaren waarom vrouwen meer empathisch zijn en meer zelfcontrole hebben. De verhoogde bloedstroom in het limbische systeem kan mogelijk ten dele verklaren waarom vrouwen vatbaarder zijn voor angst, depressie, slapeloosheid en eetstoornissen, zo stellen de onderzoekers in het Journal of Alzheimer Disease.

Het onderzoek opent de deur naar een beter begrip van de verschillen die er tussen het brein van mannen en vrouwen zijn. Het kan uiteindelijk leiden tot behandelingen op maat, waarbij het brein van mannen net iets anders wordt aangepakt dan dat van vrouwen.

Bron: www.scientias.nl  /   nedkad.nl 

Dit bericht is 15117 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail