Vrouwen met ADHD hebben vaker psychische en fysieke klachten

Facebooktwitterlinkedinmail
ADHD-300x199
27 juli 2016 – Vrouwen met ADHD hebben veel vaker psychische en fysieke klachten dan hun leeftijdgenoten die niet kampen met ADHD. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Toronto. 

De onderzoekers keken naar een groep van 3.908 Canadese vrouwen van 20 tot 39 jaar waarvan 107 vrouwen aangaven dat zij gediagnosticeerd waren met ADHD. De gegevens waren afkomstig uit de Canadian Community Health Survey-Mental Health.

Angst en depressie

De vrouwen met ADHD bleken veel vaker psychische problemen te hebben dan hun leeftijdgenoten zonder ADHD. Zo had maar liefst 46 procent van de ADHD’ers wel eens serieus zelfdoding overwogen: vier keer zo vaak als de vrouwen zonder ADHD. 36 procent kampte met een gegeneraliseerde angstoornis, 31 procent had last van zware depressiesen 39 procent had wel eens te maken gehad met drugsmisbruik.

Daarnaast hadden de vrouwen met ADHD vaker last van fysieke klachten die sommige activiteiten onmogelijk maken (28 tegenover 9 procent) en van slapeloosheid (43.9 versus 12,2 procent).

Kwetsbaarheid

De onderzoekers waren verrast door deze resultaten. “Helaas geeft onze studie geen inzicht in de oorzaak van de kwetsbaarheid van vrouwen met ADHD. Mogelijk worden sommige psychische problemen veroorzaakt door financiële stress of draagt deze daar juist aan bij”, zegt Esme Fuller-Thomson. De onderzoekers kwamen er namelijk achter dat een derde van de vrouwen met ADHD moeite had om rond te komen.

“Veel mensen denken dat ADHD vooral een stoornis bij jongens. Onze resultaten wijzen echter uit dat een groot aantal vrouwen met ADHD worstelt met psychische problemen, hun fysieke gezondheid en armoede”, aldus Fuller-Thomson.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Child: Care, Health and Development

Bron: gezondheidsnet.nl 

Dit bericht is 7104 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail