Durfpoli opgericht om kinderen en jongeren angst te laten overwinnen

Facebooktwitterlinkedinmail

2 november 2017 – Accare en de Rijksuniversiteit Groningen hebben in Groningen een Durfpoli opgericht om kinderen en jongeren van 8 tot en met 17 jaar te leren hun angst(en) te overwinnen. Parallel aan de oefensessies wordt een onderzoek gestart.

Fobieën zijn een probleem waar behoorlijk wat kinderen en jongeren mee te maken hebben, en die van grote invloed kunnen zijn op hun functioneren in het dagelijks leven. Op de durfpoli leren kinderen en jongeren in drie oefensessies  stap-voor-stap (weer) meer te durven, om uiteindelijk over hun angst heen te komen. Hiervoor worden exposureoefeningen uit de cognitieve gedragstherapie gebruikt.

Cognitieve gedragstherapie bij kinderen en jongeren

Cognitieve gedragstherapie wordt vaak gebruikt om fobieën aan te pakken, en is voor veel kinderen effectief. Hoewel er veel effectieve programma’s tegen fobieën bestaan, is van veel van deze programma’s niet bekend hoe ze bij kinderen en jongeren het beste kunnen worden toegepast:

  • Kunnen kinderen het beste thuis oefeningen doen of beter bij de instelling?
  • Is het nuttig als ouders hun kind helpen of is het resultaat juist beter als kinderen de oefeningen alleen doen?
  • Maakt het uit of de jongeren de oefeningen in grote stappen of juist in kleine stappen doen?

Onderzoek

Parallel aan de oefensessies op de Durfpoli wordt daarom een onderzoek gestart. Aan dit onderzoek kunnen kinderen en jongeren van 8 tot en met 17 jaar en hun ouder(s) of verzorger(s) meedoen. Zowel kinderen en jongeren die al aangemeld zijn bij Accare, als kinderen en jongeren die nog niet bekend zijn bij Accare, kunnen meedoen. Kinderen en jongeren die op dit moment of het afgelopen jaar al behandeling voor angstproblematiek volgen/hebben gevolgd, kunnen niet meedoen aan dit onderzoek.

Deelnemen

Er wordt tot en met september 2018 gezocht naar kinderen en jongeren van 8 tot en met 17 jaar die erg bang zijn voor bepaalde dieren, voorwerpen of situaties. Begin 2019 worden de eerste resultaten van de studie verwacht. Voor meer informatie of aanmelding kan contact opgenomen worden met onderzoeker Rachel de Jong (050) 363 7607 of email: durfpoli@rug.nl. Ook kan de website FacingFears worden geraadpleegd.

Bron: nedkad.nl

Dit bericht is 2566 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail